Foto: Viaplay

Svensk succé: Filip Gravenfors på pallen i parallellpuckelpist

Uppdaterad
Publicerad

Svensk succé i parallellpuckelpist – men inte genom Walter Wallberg.

I stället var det Filip Gravenfors, 18, som skrällde och slutade tvåa i världscuptävlingen i Idre.

– Jag är förvånad! Trodde inte att jag skulle ta mig så långt, säger talangen till SVT Sport.

Gravenfors, som gör sin första säsong i A-landslaget, överraskade rejält när han slog ut landsmannen och OS-guldmedaljören Walter Wallberg i kvartsfinalen. Talangen var först över målllinjen och fick en poäng (18) mer än Wallberg, som därmed hade tävlat färdigt för dagen.

Men Filip Gravenfors var inte färdig där.

I semifinalen, mot gårdagens segrare Nick Page, tog han sig utan bekymmer vidare till finalen efter att amerikanen kört ur.

”Helt fantastiskt”

18-årige talangen var också först över mållinjen i finalen mot jättefavoriten Mikael Kingsbury, men kanadensaren drog dock det längsta strået med sina 19 poäng. Gravenfors, som därmed tog sin första pallplats i karriären, landade på 16.

– Det känns jättekul. Det är helt fantastiskt att vara här på hemmaplan och sätta ner åkningen och få gå upp på podiet, säger han.

Hur kändes det att slå ut Wallberg?

– Det är alltid lite speciellt att möta en svensk. Då är det bara att fokusera på sig själv, och det gick ju min väg, säger Gravenfors.

På damsidan vann 16-åriga amerikanskan Elizabeth Lemley.

Filip Gravenfors efter succén: ”Helt fantastiskt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.