Estländaren Ott Tänak leder efter sträcka ett. Foto: TT

Bra start av Tidemand i Portugal

Publicerad

Pontus Tidemand inledde portugisiska VM-rallyt med att vara snabbast i WRC2-klassen på sträcka ett. – Fantastiskt med så mycket publik och det är alltid härligt med en sådan här sträcka, säger Tidemand till WRC direkt efter målgång.

Tidemand som vunnit WRC2-klassen i Portugal två år i rad delade sträcksegern med teamkamraten Juuso Nordgren. De båda var 1,2 sekunder snabbare än britten Greensmith.

VM-rallyt i Portugal är årets sjätte deltävling och inleddes i går kväll med superspecialen i Lousada med omkring 30.000 åskådare på plats i den varma sommarkvällen.

– En inramning som kanske saknar motstycke, feststämning och fansen här i Portugal är fantastiska, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Tänak i topp

Ott Tänak vann senast i Argentina efter att ha dominerat fredagens sträckor. Det var estländarens första seger i år och han ligger trea i VM-totalen. 

Det var oerhört jämnt i WRC-klassen på SS1 men Tänak var snabbast, 0,4 sekunder före Sebastien Ogier. 

I Argentina senast vann Tänak 10 av 18 sträckor.

– Det kommer att vara svårt att dominera här, vi vet hur löst det kommer vara i morgon och det kommer vara mycket sopning av vägen, säger Ott Tänak till WRC. 

Rallyt inleds på allvar i dag, totalt 20 sträckor på sammanlagda 358,19 kilometer ska köras. 

– Ytterligare ett bra resultat av Tänak här så är han verkligen med och utmanar om titeln, säger SVT Sports expert Jonas Kruse. 

Regerande världsmästaren Sebastien Ogier missade pallen och var fyra senast i Argentina. SVT Sports expert Jonas Kruse ser fram mot att se mästarteamets tre bilar på de utmanande grusvägarna kring Porto. 

– Senast i Argentina hade man problem med greppet. Det har jobbats på det men kort mellan tävlingarna gör det svårt och det ska bli intressant att se hur man fått till det, säger expert Kruse och understryker samtidigt Ogier nackdel av att dessutom starta först.

– Detta öppnar upp för både Neuville och Tänak. Får Tänak till en topplacering här också då kan han verkligen vara med och utmana om VM-titeln redan i år, säger expert Kruse. 

Östberg tillbaka 

Mads Östberg som vann i Portugal 2012 gör sin andra VM-start för året i Portugal. Citroën hade inget lyckat rally i Argentina och behöver bra placeringar och poäng för att avancera i märkes-VM. 

– Östberg behöver tid i bilen men har en jättechans på en bra placering här och kanske främst på Sardinien i nästa deltävling. Det är bra att han nu får två tävlingar i rad. Framskjutna placeringar skulle kunna säkra en fast plats hos Citroën nästa år, säger expert Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer