Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Finländaren Esapekka Lapps krasch mitt bland publiken. Foto: Foto: X/Paddocknews

Här kraschar finländaren precis intill publiken – sträckan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Under den femte sträckan på det centraleuropeiska VM-rallyt kraschade finländaren Esapekka Lappi svårt. Han åkte av på en smal del av banan där även publik stod väldigt nära. Lyckligtvis har ingen rapporterats skadad men delsträckan har stoppats.

Se kraschen i spelaren ovan.

Det är livsfarligt beteende av delar av publiken och det är ren tur att ingen skadas. Det var inte många rätt där och turen är en faktor. Träden kan ha gjort att en del åskådare skyddades även om det inte är helt lätt att se på bilderna, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Rally-VM

Esapekka Lappi låg trea inför den femte sträckan men fick av bryta på grund av kraschen där ingen har uppgetts skadats trots den hårda smällen. Det var andra deltävlingen i rad som Lappi råkade ut för en svår krasch. Förra gången var det i Chiles VM-rally.

Det centraleuropeiska rallyts sjätte sträcka, där dagens etapper avgjordes i Tjeckien, bröts på grund av säkerhetsrisker. Deltävlingen återupptogs med den sjunde sträckan.

Högt säkerhetstänk kring tävlingen

Kruse framhåller att säkerhetstänket är mycket högt kring VM-serien och att en säkerhetsbil åker strax före åkarna för att se till att inget äventyras.

– Säkerheten är jättehög och ett VAR-rum bevakar tävlingen i realtid med tillgång till kameror från bland annat helikoptrar. Problemet kan vara om åskådare flyttar sig efteråt. Vissa åskådare retar sig på säkerhetstänket och tycker att man kommer för långt från bilarna och går fram. Man måste ha ett eget omdöme också, säger Kruse.

Kan säkra titeln

Rovanperä är nära VM-titeln och säkrar mästerskapssegern om han denna tävlingshelg om går i mål före teamkompisen Elfyn Evans.

Det centraleuropeiska rallyt körs i Tjeckien, Österrike och avslutas i Tyskland. SVT sänder ett sammandrag av deltävlingen på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rally-VM

Mer i ämnet