Estländaren Ott Tänak vann det Estlands VM-rally. Foto: Raigo Pajula/AFP/TT

Historisk hemmaseger för Ott Tänak: ”Otroligt”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången avgjordes denna vecka ett VM-rally i Estland.

Då blev det hemmasuccé direkt.

När den sista sträckan i dag avgjorts stod hemmaföraren Ott Tänak som segrare.

– Fantastiskt, säger han.

När rally-VM denna vecka återupptogs efter nästan sex månaders coronauppehåll var det Estland som stod värd för tävlingen.

Då klev den regerande världsmästaren Ott Tänak fram. Esten, som bröt VM-premiären i Monaco och slutade tvåa i de två efterföljande deltävlingarna, övertog ledningen på den tredje sträckan och släppte den sedan aldrig.

Irländare tvåa

När den 17:e och sista sträckan var avslutad så stod det sedan klart: Det blev en hemmaseger. Segermarginalen blev till slut hela 22,2 sekunder före irländaren Craig Breen.

– Det känns fantastiskt så klart, sade en till synes lättad Tänak strax efter målgången.

– Även om man kör på hemmaplan så känner man inte till alla sträckor, men man känner stödet från alla här hemma. Att vinna det första VM-rallyt i Estland är så klart otroligt.

”Började försiktigt”

SVT Sports expert Jonas Kruse var imponerad av Tänak, som han beskriver som en smartare förare nu än för några år sedan:

– Den här tävlingen började han försiktigt på den första sträckan. Sedan på den andra körde han lite snabbare men i lite mer lagom fart. Sen jobbade han sig in i tävlingen, sade han, och berömde hans förmåga att hantera pressen:

– Han skulle bara vinna det här. Han var storfavorit och det var en hemmatävling. Det är inte lätt att leverera som han gör.

Fransmannen Sebastien Ogier, som slutade trea i dag, leder fortfarande VM-serien med tre deltävlingar kvar att köra. Tänak klättrar i och med segern upp från femte till tredje plats.

Tidemand trea

I WRC2 kom svensken Pontus Tidemand på en fin tredjeplats med knappt tre minuter upp till den norske segraren Mads Östberg.

”Jag är glad över den här megatuffa helgen och bra poäng till totalen”, skriver Tidemand på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.