Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kalle Rovanperä kör mot VM-titeln. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kalle Rovanperä nära VM-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Rovanperä firade sin 22-årsdag på bästa sätt i Nya Zeeland. Finländaren övertog ledningen i VM-rallyt efter en dramatisk andra etapp.

Den överlägsne tabellettan dominerade i regnet samtidigt som Ott Tänak – enda utmanaren om världsmästartiteln – ligger trea och är uppgiven.

Oliver Solberg hade stora problem under dagen med bilen som misstände och en igenimmad ruta. Men han slutade dagen på en femteplats när flera bilar försvann ur resultatlistan.

– Jag körde så fort jag kunde och försökte på alla sätt fixa problemet, säger Solberg till wrc.com.

– Oliver Solberg har inte riktigt fått en ärlig chans i rallyt med alla problem. Kan han köra i mål som femma är det väldigt sköna poäng in på kontot, säger experten Jonas Kruse.

Gårdagsledaren Elfyn Evans tvingades bryta rallyt för dagen efter att ha slagit sönder säkerhetsburen i en hård spinn som slutade i en vall.

Gus Greensmith med svenske kartläsaren Jonas Andersson kraschade rejält på dagens tredje sträcka. Britten drev ner i dikeskanten i hög fart och slog runt. De klarade sig omskakade från den otäcka incidenten.

Även Takamoto Katsuta tvingades ge upp efter att kört av vägen när han låg femma. Inför den avslutande etappen – fyra korta sträckor – är Rovanperä hela 29 sekunder före stallkamraten Sébastien Ogier.

Tänak är 46 sekunder bakom Rovanperä. Estländaren fick totalt 15 sekunders tidsstraff för att bilen gett för mycket hybridboost. En mekaniker hade gjort en felinställning på bilen.

Skulle finländaren ta åtta poäng mer än Tänak så är Rovanperä klar världsmästare.

– Pendeln har svängt igen. Rovanperä imponerar stort och det mesta pekar mot att Kalle löser VM-titeln redan i morgon, avslutar Kruse.

SVT sänder från den avslutande etappen 01.00 i SVT2/SVT Play och Powerstage 04.00 i SVT1/SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.