Det kallas för rallysportens egen F1-tävling. Finska rallyt 2023 startade under torsdagen. Foto: Bildbyrån

Kruses tre punkter inför finska VM-rallyt – ”Snabbaste på länge”

Uppdaterad
Publicerad

Det klassiska finska VM-rallyt startade under torsdagen.

Här är SVT-experten Jonas Kruses tre viktigaste punkter inför rallyt.

SVT sänder från det finska VM-rallyt på söndag, 18.00-19.00 i SVT2/Play.

De snabba vägarna

Vägarna i år är troligen de snabbaste på länge. Då ska vi komma ihåg att förra årets vinnare Ott Tänak hade en snitt fart på 125.3 km/h. Några nya sträckor, mixat med någon klassisk från förr har spetsat till farten. Vägarna är generellt hårdare i Finland än exempelvis i det estniska rallyt. Det är många hopp i hög fart på båda ställena men hoppen är fler i Finland, så man flyger alltså mer.

Oviss vinnare

Minst fem förare kan vinna rallyt i år. Det är jämnare mellan teamen än på flera år. Hyundai har vuxit sig starkare under ledning av nya teamchefen Cyril Abiteboul. Teemu Suninen gjorde en stark comeback i Estland. Han blir farlig och kan nå en pallplats om allt stämmer. Kalle Rovanperä Toyota, är i högform, men kommer inte riskera mästerskapet för en hemmaseger. Fjolårsvinnaren Ott Tänak är inte nöjd med bilen, och tonar ner sina egna chanser. Men räkna inte bort honom.

Latvala och Solberg

Lite av höjdpunkten är att Toyotas teamchef Jari-Matti Latvala kör nya WRC-bilen. Latvala, som slutade 2019, har varit VM-tvåa tre gånger. Kul för den förväntade storpubliken att se sin gamla favorit igen. Oliver Solberg kör i WRC2, men räknar inte VM-poäng den här gången. Säsongen har kantats av punkteringar och sönderkörd fjädring. Om det är otur eller att han kör på gränsen är svårt att avgöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.