Hemmafavoriten Ott Tänak tvingades byta motor redan innan VM-rallyt i Estland startade – och därmed försvann hans chanser att vinna tävlingen direkt. Foto: TT

SVT-expertens tre punkter inför Estlands VM-rally – Tufft för hemmastjärnan: ”Kört innan allt har börjat”

Uppdaterad
Publicerad

Estlands VM-rally startar idag.  SVT:s expert Jonas Kruse har som vanligt listat sina tre viktigaste punkter inför tävlingen – och konstaterar att det redan är kört för en av favoriterna. SVT sänder från rallyt på söndag mellan 18.00-19.00 i SVT2/Play.

Ott Tänak

Kan han vinna sin hemmatävling? Ja, det trodde nog många på förhand. Men efter fem minuters tidstillägg efter att ha tvingats till motorbyte på shakedown, så är det kört redan innan allt har börjat. Tufft för Tänak, som redan innan tävlingen i Estland låg 42 poäng efter VM-täten. Toyota blir nu ännu större favoriter till segern, med ettan och tvåan i VM-tabellen i Kalle Rovanperä och Elfyn Evans. Toyota har även uppgraderat sina motorer till den här tävlingen.

Teemu Suninen

Är tillbaka i en WRC-bil efter några år i WRC 2. Får nu chansen i högsta klassen i de två närmaste tävlingarna i Estland och Finland. Vad kan vi förvänta oss? En smart körning i Estland, bli van med bilen och farten sedan kommer han utmana om pallen i hemmatävlingen om drygt två veckor. Tror jag.

Oliver Solberg 

Är i sitt livs form! Segern i EM-rallyt på hemmaplan senast var viktig för självförtroendet. Vägarna hemma i Värmland och i Estland liknar varandra. Estland är ett av VM-seriens snabbaste rallyn. Oliver kör om VM-poäng nu och är favorit till segern. Kommer utmanas av Andreas Mikkelsen, Sami Pajari och regerande mästaren Emil Lindholm som bytt från Skoda till en fabrikssits i Hyundai.

KLIPP: Oliver Solberg vann EM-rallyt i Värmland (8 juli 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Solberg vann rally-EM i Värmland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.