Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hyundai motorsport

Neuville i ledning inför avgörandet i Akropolisrallyt

Uppdaterad
Publicerad

Thierry Neuville inledde dagen som fyra men är i ledning inför söndagens avslutning av Akropolisrallyt efter en etapp där flera förare hade problem även ledaren.

– Mina däck var inte så bra på de sista sträckorna och jag försökte bara köra rent för att undvika punkteringar, säger Neuville till WRC i mål.

Lördagsetappen bjöd på stor dramatik redan från morgonens första sträcka och under dagen hade alla förare bland de tio främsta i WRC-klassen på något sätt ändrat position i resultatlistan. Gårdagens ledare Sébastien Loeb inledde dagen med att dryga ut sin ledning, men glädjen byttes snabbt till besvikelse efter att den niofaldiga världsmästaren tvingats bryta med mekaniska problem inför dagens andra sträcka. Fransmannen var långt ifrån ensam om att ha problem samtliga förare slet med varierande motgångar.

Thierry Neuville tog två sträcksegrar under förmiddagen och hade vid lunchuppehållet en ledning på 31 sekunder till Esapekka Lappi. Ott Tänak trea.

Neuville bevakade ledning

Belgaren Neuville bevakade sin ledning under eftermiddagen och har inför söndagens tre avslutande sträckor en ledning på 27,9 sekunder till teamkollegan Ott Tänak, VM-tvåa i totalen. Dani Sordo ny trea efter att Esapekka Lappi rasat till en tjugonde plats efter bränslerelaterade problem.

Teamorder kan bli aktuellt

Teamkollegorna Neuville och Tänak i topp inför avgörandet. Tänak är i praktiken den enda som kan stoppa VM-ledaren Kalle Rovanperäs titelchanser i förarmästerskapet. 72 poäng skiljer Rovanperä och Tänak åt inför denna tävling. Så frågan är om teamorder kommer att bli aktuellt i morgon gällande att Neuville ska låta Tänak vinna.

– Hade jag varit teamchef så hade jag bytt plats på de två förarna eftersom det inte påverkar teammästerskapet. Sen är det hårt att ”ta bort” säsongens första seger för Neuville men samtidigt viktigt att ge Tänak all möjlighet att kunna hota, matcha Rovanperä i titelfajten. Även om Tänaks chanser där är små, säger Jonas Kruse.

Foto: Ställning inför söndagens avslutning Foto: WRC/SVT

Följ avslutningen av Akropolisrallyt dirket i SVT i morgon

Söndag 11 september

SVT2/Play, 08.00-09.00: Motor, rally-VM, Akropolisrallyt. Sträcka 14, Eleftherohori 1.

SVT2/Play, 12.00-13.30: Motor, rally-VM, Akropolisrallyt. Sträcka 16, Eleftherohori 2, Power Stage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.