Foto: TT

Hemmafavoriten tog hem segern i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Hemmafavoriten Thierry Neuville vann Belgiens VM-rally och tog därmed sin första seger i VM-serien sedan Monte Carlo ifjol.

–  Vi hade mycket press inför, men jag kände mig trygg hela helgen och kunde lita på mitt team och bilen, säger en märkbart rörd Neuville efter att ha firat segern på bilens tak.

Segern var Neuvilles 14:e WRC-triumf i karriären, men den första tillsammans med kartläsaren Martijn Wydaeghe, som debuterade i WRC-klassen under VM-premiären i Monte Carlo i januari i år.

– Det är härligt att ge denna första seger till Martijn här i Belgien. Den skulle ha kommit tidigare, men har haft otur. Det känns riktigt bra här nu, säger Neuville som tidigare i år har fem tredjeplatser.

Inför söndagens fyra avslutande sträckor hade Neuville en ledning på tio sekunder före irländaren och teamkamraten Craig Breen. Ett försprång som växte över de avslutande 40 kilometerna.

Segermarginalen blev tillslut 30,7 sekunder före Breen.

Rovanperä trea

Kallen Rovanperä, i sin Toyota Yaris, var 12,4 sekunder bakom andraplatsen. 20-årige finländaren, som nyligen blev yngste föraren hittills att vinna en i WRC:s huvudklass, övertog tredjeplatsen från teamkamraten Elfyn Evans med två sträckor kvar att köra.

Sjufaldige världsmästaren och ledaren i förarmästerskapet Sébastien Ogier slutade femma, men leder fortsatt mästerskapet totalt efter åtta deltävlingar. Fransmannen har 38 poängs marginal till jagande Elfyn Evans och Thierry Neuville.

Oliver Solberg tvingades dra sig ur tävlingen då hans bil vägrade starta.

Ställningen Belgiens VM-rally 20:20 ss

Topp fem:

1. Thierry Neuville, 2:30.24,2

2. Craig Breen, +30,7

3. Kalle Rovanperä, +43,1

4. Elfyn Evans,, +49,6

5. Sebastien Ogier, +55,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.