Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här kör Rovanperä av efter målgång Visa alla (3)
Visa alla (3)

Finske stjärnan Rovanperä kraschade på shakedown

Uppdaterad
Publicerad

Kalle Rovanperä var snabbast av alla på det inledande varvet av shakedown inför det Italienska VM-rallyt men finländaren kraschade strax efter målgång och tvingades avbryta fullfartsträningen.
– Han åkte av efter mål, men både han och Jonne (kartläsaren reds.anm) är OK, teamet får undersöka bilen så fort den kommer tillbaka till service, skriver Toyota Gazoo racing i en kommentar på twitter efter kraschen.

VM-tävlingen inleds först i morgon men shakedown, fullfartstestet, är obligatoriskt för VM-förarna och en sista möjlighet att testa inställningar på bilen mm inför rallyts officiella start.
 
Kalle Rovanperä som ligger på en fjärde plats i VM-tabellen var två sekunder snabbare än Dani Sordo på det första varvet men körde av och rullade strax efter målgång. Både Rovanperä och hans kartläsare Jonne Halttunen var snabbt ute ur bilen, som stannade på taket, och signalerade att de var OK. Bilen togs till serviceplatsen för en genomgång och troligtvis blev det en del jobb för mekanikerna inför starten i morgon.

När shakedown avslutades hade Ott Tänak den snabbaste tiden på den knappt fyra kilometer långa träningssträckan, Elfyn Evans var näst snabbast.

Evans 18 poängs försprång

Elfyn Evans leder förarmästerskapet i Rally-VM 18 poäng före teamkamraten Sébastien Ogier inför deltävlingen på Sardinien som inleds i morgon. 

– Att leda mästerskapet är verkligen en bra position att vara i, även om det ger en extra utmaning genom att vi kommer att behöva ”svepa” vägen på Sardinien, säger Elfyn Evans i ett pressmeddelande.

Den Italienska VM-deltävlingen brukar avgöras i Juni men sköts i år pga. Coronapandemin, det är nu första gången sedan 2012 som tävlingen går som ett höst-evenemang. Deltävlingen är känd för sina snabba och bitvis smala grussträckor, ett underlag som kommer att påverkas av väder och vind och som alltid är startordningen och förhållandena på sträckan högintressant.

Totalt väntar 238,84 fullfartskilometer fördelat på 16 specialsträckor.
Hör Elfyn Evans och Sébastien  Ogiers tankar, i klippet nedan, kring startpositionen och hur vädret kan påverkan tävlingen.

Evans: ”Sardinien är oförutsägbart”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Evans: ”Sardinien är oförutsägbart”

Italienska VM-rallyt i SVT

Visa

Årets näst sista VM-rally

Var: Sardinien, Italien.

När: 8-11 oktober.

Sändningar i SVT

Lördag 

08.30-09.30 SVT2/SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 8 live

11.00-12.00 SVT2/SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 10 live 

16.00-17.00 SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 11 live

16.50-17.50 SVT1: VM-rally från Italien, repris

Söndag  

09.00-10.00 SVT2/SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 14 live

12.00-13.30 SVT1/SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 19, power stage, live

17.00-17.55 SVT1/SVT Play: VM-rally från Italien, sammandrag

Här hittas alla rallysändningarna i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer