Foto: @World/Toksport WRT Pontus Tidemand segrare i Turkiet.

Seger och mästerskapsledning för Tidemand

Publicerad

Pontus Tidemand tog ett kliv närmare en andra VM-titel i WRC2 efter att ha kört hem segern i det turkiska VM-rallyt idag.

–  Full poäng det är precis det vi behövde, så nu är Sardinien nästa så det blir full förberedelse inför det och hoppas vi kan hitta bra fart dit, säger Pontus Tidemand.

29-åringen Tidemand övertog ledningen i mästerskapet från huvudkonkurrenten Mads Östberg, som inte kom till start då Citroen valde att stå över det tuffa rallyt i Marmaris på den turkiska västkusten.

Pontus Tidemand inledde försiktigt och låg på en tredjeplats efter fredagens två sträckor men han arbetade sig in i rallyt och fick fart i sin Skoda under lördagen, där värmlänningen radade upp sträcksegrar och övertog ledningen.

–  Stabil och smart körning av Pontus gjorde att han fick den planenliga och ”måstesegern” han behövde för mästerskapet. Han började lite för försiktigt och fick även punkteringar som kunde skapat oro, men när konkurrenterna fick problem visade Pontus sin rutin, säger expert Jonas Kruse.

Leder WRC2

Under söndagen avslutade Tidemand och kartläsaren Patrik Barth starkt och behöll sin ledning samtidigt som flera konkurrenterna hade problem och körde bort sig. Segermarginalen var till slut nästan tre minuter till tvåan Adrien Fourmaux.


Med bara två deltävlingar kvar att köra så toppar Tidemand VM-tabellen i WRC2.

–  Det här var vad vi ville ha ut av den här helgen, nu är vi med i leken på riktigt. Patrik och Toksport-teamet gör ett utomordentligt jobb och vi är i en perfekt position. Nu är det bara att ladda på inför nästa tävling, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

Nästa deltävling körs på Sardinien 8-11 oktober och Tidemand som blev världsmästare i Wrc2 2017 kommer till Italien som mästerskapsledare.

–  Med exakta noter levererade av Patrik Barth stod den svenska duon för felfri körning och paret leder nu mästerskapet. Inför Italien tror jag att teamet måste hitta ännu mer fart i bilen om Pontus ska kunna utmana Östberg i Sardinien och behålla VM-ledningen, säger Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer