Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Solberg efter supersträckan: ”Vad jag älskar”

Solberg lyrisk efter superdagen: ”Ursäkta språket”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av WRC-förarna beskrev lördagens sista sträcka i Safarirallyt som en av de tuffaste de kört.

Samtidigt slog Oliver Solberg, i en WRC2-bil, till med femte bästa tid totalt och njöt till fullo av utmaningen.

– Det här är vad jag älskar, säger han efter dagen till WRC.

Solberg kör VM-tävlingen i en privat rallybil som han hyrt av polske Daniel Chwist under Safarirallyt. 21-årige Solberg ligger tvåa i WRC2-mästerskapet men är inte nominerad för att ta VM-poäng i Kenya utan kör för att samla erfarenhet, vilket gav nästintill maxad utdelning under lördagen.

– Det har varit en otroligt svår dag, mycket sten överallt. Jag har pushat stenhårt, kanske lite för hårt för däcken men jag har inget att förlora. Det har varit någon punktering men det är sådant som händer, säger Solberg till SVT Sport.

Fem sträcksegrar

Oliver Solberg var snabbast av alla RC2-bilarna på fem av dagens sex sträckor, en punktering på sträcka 10 enda motgången. Inför lördagens sista sträcka skruvade plötsligt regn upp svårighetsgraden ytterligare.

Underlaget ändrades drastiskt från torrt och dammigt till något som kan liknas ett lerbad, där risk för vattenplaning och dålig sikt försvårade ytterligare. Flera av toppförarna beskrev det ”som att köra på is”. 

Men Oliver Solberg stortrivdes. Hans tid var femte snabbast av alla bilar inräknad och därmed snabbare än några av förarna i huvudklassen.

– Fucking hell... ursäkta språket. Fantastiskt, det här är vad jag älskar – riktig action. Det var väldigt tufft, jag slirade överallt, säger svensken, som under dagen klättrat från femte till andraplats i WRC2-klassen. Leder klassen gör Kajetan Kajetanowicz.

–  Det var otroligt kul, det har varit en positiv dag, jag har vunnit nästa alla sträckor och är jätteglad, säger Solberg till SVT Sport. 

Lappi tvingades bryta

Flera av toppförarna hade problem däribland finländaren Esapekka Lappi som tvingades bryta pga en trasig kardan (reds anm. axeln som förbinder fram med bakhjulen ). 

Åttafaldiga världsmästaren Sébastien Ogier leder WRC-klassen, 16,7 sekunder före teamkollegan och regerande världsmästaren Kalle Rovanperä inför söndagens sex avslutande sträckor.

SVT sänder ett sammandrg från Safarirallyt i morgon klockan 18.15 – 19.00 SVT1/Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.