Oliver Solberg. Foto: Bildbyrån.

Dramatik på slutsträckan: Solberg snurrade och tappade sjätteplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg var på väg mot en kanontid på den sista sträckan av Arctic Rally Finland.

Men kort före mål fastnade 19-åringen i en snövall och tappade viktiga sekunder. Han kom i mål men förlorade sjätteplatsen till japanen Takamoto Katsuta.

När SS9, den näst sista i rallyt, genomfördes på söndagsmorgonen körde Solberg in på tiden 10.10,8, bara 3,3 sekunder långsammare än sträcksegraren Elfyn Evans då han körde in på en fjärdeplats.

Samtidigt tog Solberg ett fastare grepp om sjätteplatsen och skaffade sig ett försprång på nio sekunder ner till sjundeplacerade Takamoto Katsuta.

Imponerad expert

I SVT:s direktsändning hyllade expertkommentatorn Jonas Kruse debutantens körning.

– Oj, oj, oj. Det är bara att njuta, säger Kruse.

Snurrade på sista sträckan

Men på powerstage blev det inte det succéslut som det länge såg ut att bli.

Solberg var på väg att ta över ledningen men i slutet fastnade fronten av bilen i en snövall, Solberg snurrade runt och tvingades åka i sträckans färdriktning innan han kunde vända bilen och sedan åka i mål.

Solberg förlorade de nio sekundernas försprång som han hade till Katsuta på grund av snurrningen och halkade ner på en slutlig sjundeplats, 1,2 sekunder bakom japanen.

Seger för Tänak

Segrare i rallyt blev Hyundaiföraren Ott Tänak, Estland, som var i ledningen från start till mål. Finländaren Kalle Rovanperä, Toyota, gjorde i sin tur sitt livs bästa WRC-rally när han blev tvåa, slagen med 17,5 sekunder. Tredjeplatsen tog belgaren Thierry Neuville, Hyundai, hand om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.