Foto: Bildbyrån

Svenska rallyt kan flytta till Norrbotten

Publicerad

Tidigare idag lämnade Östersund in en ansökan om att ta över Svenska rallyt. Nu har fyra kommuner från Norrbotten bjudits in att ansöka om värdskap. Det rör sig om Boden, Kalix, Luleå och Piteå.
– Det skulle vara enormt viktigt för den här regionen om Svenska Rallyt hamnade här, säger Tommy Nilsson, kommunalråd i Kalix kommun i ett pressmeddelande.

Sedan 1950 har Svenska rallyt körts i de värmländska skogarna och är den enda vinterdeltävlingen i världsmästerskapet. Men på grund av snöbrist under de senaste åren har man börjat se över om tävlingen måste flyttas norr ut.

Nu är alltså fyra kommuner från Norrbotten aktuella, där snösäkerheten är högre än i Värmland.

– Jag är stolt över att Luleå tillsammans med grannkommunerna har fått förfrågan om att stå värd för det Svenska VM-rallyt. Om det skulle hamna här skulle det betyda oerhört mycket för det lokala näringslivet och besöksnäringen i synnerhet, säger Luleå kommuns kommunalråd Lenita Ericsson.

Svenska Rallyt har 100 miljoner globala tv-tittare, 300 000 följare i sociala medier och 200 000 tävlingsbesökare och enligt pressmeddelandet undersöker Svenska rallyt vilka kommersiella, sportsliga och besöksnäringsmässiga förutsättningar de fyra kommunerna har att erbjuda.

– Att få hit detta enorma årliga arrangemang skulle sätta oss ännu mer på kartan som en region i framkant, och det skulle skapa väldigt fina möjligheter för våra företagare och föreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer