Ott Tänak på hemmaplan i Estland. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tänak i ledning på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Regerande världsmästaren Ott Tänak leder VM-deltävlingen i Estland när sex sträckor återstår.

– En tuff och svår dag. Det känns som att jag har kört ett helt rally, säger hemmaföraren efter dagens sträckor.

Tänak som ligger femma i VM-totalen är i behov av en seger på hemmaplan för att ta in på det 24 poäng stora försprång som VM-ledande Sébastien Ogier har. Tänak har varit snabbast på flera av lördagens 10 sträckor och har en ledning på knappt tolv sekunder inför morgondagens avslutning

Tvåa är Craig Breen och irländaren som gör sin andra VM-start i år har övertygat i VM:s omstart.

– Breen är tävlingens överraskning i WRC så här långt. Att han var snabb visste jag men han imponerar stort. Tänak gör det bra men jag trodde nog att han skulle vara ännu snabbare men å andra sidan, så leder han ju rallyt och det är bra, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Sexfaldiga världsmästaren Sébastien Ogier ligger trea, fem sekunder bakom Breen, och med att avstånd på 17 sekunder upp till Tänak.

Neuville bröt

Belgaren Thierry Neuville var länge med och fajtades i topp tre men på sträcka sju var olyckan framme.

– Han hade en OK inledning på rallyt men ett litet misstag i spåren där bilen bottnade och hoppade ur spåren resulterade i stora skador på fjädringen på höger bakhjul och han tvingade bryta för dagen. Oerhört kostsamt för hans mästerskaps ambitioner.

Tidemand i sekundstrid

Pontus Tidemand ligger på en fjärdeplats i WRC2-klassen som leds av normmannen Mads Östberg. Tidemand har tretton sekunder upp till pallen.

- Vi har kul och njuter, både av fighten och av att vara tillbaka i VM. Det är fortfarande en bra bit kvar imorgon och vi förbättrar oss hela tiden. Vi ska göra vad vi kan för att få med oss ett gäng poäng, säger Pontus Tidemand i ett pressmeddelande.

– Stabil start och insats så här långt, han är i en spännande sekundstrid om en pallplats. Han har jämn och hög fart, nu behövs det där lilla extra för ta in och sätta press och förhoppningsvis ta en pallplats, säger Kruse.

Solberg leder WRC3

Oliver Solberg är snabbast av alla R5-bilar och leder WRC3 klassen. 19-åringen tog sträcksegern på fem av dagens tio sträckor i sin kategori idag.

– Han kör suveränt och man kan inte sluta att imponeras av hans framfart. Han kör prickfritt och oerhört fort för sin ringa erfarenhet i den här bilen.

Sex sträckor återstår under söndagen.

– Planen för imorgon är att försöka ta hem WRC3-vinsten, det skulle vara så trevligt att uppnå. Det är fokus. Gällande kampen med Mads (Östberg) om att bli bästa Rally2-bilen, ja, vi har en ledning på 23 sekunder mot honom och det vore trevligt att vinna den kampen också, säger Solberg i ett pressmeddelande.

Juniorerna bröt

För de svenska  JWRC-förarna (junior-klassen) var det en dyster dag. Tom Kristensson, VM tvåa ifjol, var i ledning när han tvingades bryta rallyt på sträcka tre pga motorproblem. Kristensson kommer inte att starta om i morgon.

Även Pontus Lönnström tvingades bryta för dagen efter att drivaxeln gått sönder men kommer starta om i morgon.

SVT direktsänder i morgon från den sista sträckan, power stage,  under VM-rallyt i Estland. Sändningen startar klockan 11.45 SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.