Två bilar började brinna på tävlingsområdet. Foto: Twitter/@Kent_999s

VM-deltävling ställs in efter branden: ”Ett hårt slag”

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens VM-deltävling i rallycross är inställd.

Efter branden i depån inför tävlingen på brittiska Lydden Hill kom i kväll besked från internationella bilsportförbundet FIA.

Det franska Special One Racing-teamet fick båda sina bilar totalförstörda i branden. Det var i samband med laddningen av Sebastien Loebs bil som branden startade. Då orsaken till branden ännu oklar togs beslut att ställa in deltävlingen för huvudklassen.

Enligt FIA kan inte säkerheten garanteras i nuläget för förare, team och publik.

– För rallycrossen är detta ett hårt slag på flera sätt. Ett redan tunt mästerskap blir ännu mer urholkat. Med bara åtta bilar just nu så blir intresset och konkurrensen troligen mindre. Om orsaken till branden är laddare, strömstyrkan eller batterierna får det många konsekvenser, säger SVT:s motorexpert Jonas Kruse och fortsätter:

– Intresset från biltillverkare som vill in i mästerskapet kan tveka, brand i elbilar är ju redan på tapeten. Frågan är om man kan kora en världsmästare i på bara åtta bilar? Vänder man på det, kan ju detta vara ett tillfälle för bilfabrikanter att gå ihop, utveckla säkerheten just för elbilar i en tuff tävlingsmiljö.

SVT sänder trots allt från Lydden Hill med bland annat semifinal och final i RX2e med start 16.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.