Petter Solberg och Johan Kristoffersson bildar team. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Solberg och Kristoffersson bildar VM-team

Uppdaterad
Publicerad
Tvåfaldiga världsmästaren i rallycross Petter Solberg är tillbaka som fabriksförare och bildar nu VM-team med fjolårets VM-tvåa Johan Kristoffersson. ”Det här är drömmen. Både jag och Johan går all-in och med uppbackning från Volkswagen siktar vi på att vinna teammästerskapet 2017”, säger Solberg till SVT Sport.

Solberg har under flera år drivit en privat satsning i rallycross-VM vilket resulterat i två VM-guld och en fjärdeplats förra säsongen. 42-åringen har dock varit tydlig med att målet är att bli fabriksförare igen.

– Detta har jag jobbat för i många år. Det är skönt att det äntligen är klart, säger en lycklig Solberg efter att det blivit klart att han blir fabriksförare för Volkswagen.

Johan Kristoffersson har tävlat för Volkswagen sedan 2008 och är väldigt glad för det nya steget i karriären.
 
– Det känns väldigt bra, det är ju en drömchans som dykt upp och något jag jobbat hårt för. Äntligen kommer chansen och jag känner mig väldigt motiverad och jättekul med Petter Solberg som ny teamkompis, säger Johan Kristoffersson till SVT Sport.

Kristoffersson var tvåa i VM förra säsongen och trea 2015, nu siktar han mot toppen i dubbel bemärkelse.

– Först och främst får vi försöka säkra teammästerskapet som vi har alla möjligheter till nu med den här backningen. Sen har ju både jag och Petter målsättningen att vinna förarmästerskapet också naturligtvis, säger Kristofferson till SVT Sport.

”Svårslagen kombination”

– Det här var en riktig smällkaramell! Det betyder att Volkswagen har skaffat sig en rejäl chans att vinna märkes-VM och även förar-VM. Duon Kristoffersson/Solberg är glödhet och detta är nu VM:s starkaste team, säger SVT Sports expert Jonas Kruse och fortsätter:

– En tvåfaldig världsmästare i grenen och VM-tvåan från förra året, en svårslagen kombination,  det ska bli spännande att se hur regerande världsmästaren Mattias Ekström och Audi matchar detta.

Den tyska bilfabrikanten drog sig plötsligt ur rally-VM i höstas efter att ha vunnit VM fyra år i rad. Satsningen i rallycross-VM görs nu med nybyggda Polo-bilar som utvecklats och byggts i Tyskland.

– Bilen har varit klar ett tag. Jag har varit i Tyskland och sett bilen. Den ser väldigt bra ut, säger Petter Solberg till norska VG.

Teknisk trygghet

– Backningen av ett fabriksteam med teknisk support är ett enormt lyft för Petter som nu också får Francois-Xavier Demaison som ingenjör.

Francois-Xavier Demasison, även FX kallad, jobbade med Petter Solberg redan under hans år som rallyförare hos Subaru och fanns även med när norrmannen hade egen WRC-satsning.

– Jag tror att just det samarbetet betyder mycket för Solberg. FX vet vad Petter vill ha och kan tekniskt ge honom den bil han önskar, en stor trygghet. Petter kan nu koncentrera sig ännu mer på körningen och leta detaljer för att bli snabbare, säger SVT Sport expert kommentator Jonas Kruse.

”Kan utbyta erfarenheter”

Petter Solberg är den som är ansvarig för verksamheten med bas i värmländska Torsby.

– Johan Kristoffersson är en fullfjädrad, iskall och smart rallycrossförare. Nu kan dom båda utbyta erfarenheter, diskutera inställningar på bilen och på så vis utvecklas tillsammans. Ett nära samarbete kommer att gynna bådas körning.

– Petters rutin i detta tillsammans med Kristofferssons mångåriga erfarenhet inom rallycrossen gör dom till ett urstarkt team. Dom andra har verkligen fått något att bita i, avslutar SVT Sports expert Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer