20.25: Världscupen i Bordeaux

Publicerad

Världscupen i hoppning går mot sitt slut – i kväll hålls sista deltävlingen i Bordeaux. Det innebär sista chansen att säkra en av de åtråvärda biljetterna till världscupfinalen i Göteborg. SVT sänder tävlingen i SVT Play från 20.20.

Tre svenskar ställer upp i Bordeaux:

* Henrik von Eckermann, som efter vinsten i Amsterdam senast har 50 poäng och är redan klar för en ny världscupfinal. De två senaste åren har han hamnat på pallen.

* Irma Karlsson, som ligger på 17:e plats i tabellen med 38 poäng. De 18 första går till finalen. Irma har alltså goda chanser med ett bra resultat i Bordeaux.

* Stephanie Holmén, som ligger 43:a på 17 poäng efter en världscupsäsong då det varit mycket stolpe ut. Inte ens med en vinst i Bordeaux kan hon vara säker på finalplats. För det krävs sannolikt att flera bättre placerade avstår sin finalbiljett.

För de tre startande står alltså mest på spel för Irma Karlsson.

– Det är jättenära. Irma är högintressant, otroligt stabil sedan nästan ett år tillbaka. Är hon felfri i grundomgången är det givet att hon tar de sista poängen som behövs. Annars är hon en väldigt snabb fyrafelare. Jag tror att Irma tar de sista poängen, säger SVT:s expert Lotta Björe och berömmer det långsiktiga samarbetet mellan Irma Karlsson och hennes häst Ida van de Bisschop.

– Ida är en väldigt försiktig häst. Matchningen har varit långsiktig, det är därför man får den här stabiliteten. Man kan så lätt bränna chanserna så att hästen aldrig blommar ut.

Björe har tidigare sagt att hon tror att tre svenskar ska kvalificera sig för världscupfinalen, och det står hon fast vid.

– Såvitt inte Peder Fredricson stryker sig blir det tre i finalen. Tre av arton från lilla Sverige, det är verkligen att sticka ut hakan.

Svenskarnas placeringar inför Bordeaux

Visa

7 Henrik von Eckermann 50 poäng
15 Peder Fredricson, 40
17 Irma Karlsson, 38
33 Douglas Lindelöw, 20
42 Malin Baryard-Johnsson, 18
43 Stephanie Holmén, 17
51 Petronella Andersson, 11

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer