Sara Algotsson Ostholt talar ut efter att en av hennes häst dött i en brand under en hästtransport. Foto: Bildbyrån

Algotsson Ostholt: ”Fruktansvärt och mycket tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sara Algotsson Ostholts hästar dog när hennes lastbil fattade eld. Nu kommer hennes första ord ut om olyckan.
”Vi är fortfarande i chock och vad som har hänt är fruktansvärt” skriver hon i ett sms till SVT.

I måndags började OS-medaljören Sara Algotsson Ostholts lastbil att brinna på väg hem från en tävling i polska Sopot. En häst dog i branden och den andra skadades och togs om hand av en polsk veterinär.

I ett sms till SVT skriver nu Algotsson Ostholt om olyckan, vilket Hippson var först att rapportera om.

”Vi är fortfarande i chock och vad som har hänt är fruktansvärt och mycket tragiskt! Allt gick otroligt snabbt.”

Algotsson Ostholt hade stannat och tankat och en kvart senare märkte hon att det kom ut rök ur bakluckan på hästtransporten. Algotsson Ostholt stannar transporten och lyckas få ut den bakre av de två hästarna, men den främre hästens liv går inte att rädda.

”Vi tankade kl 04.20 och då var allt bra med hästarna och lugnt överallt. Efter att ha kört 15 minuter ser jag i backspegeln att tjockt med rök bolmar ut i från bakluckan på lastbilen. Jag stannar direkt i vägrenen på motorvägen och Roberto rusar ut och får ner den bakre rampen.

Sara Algotsson i ett känslosamt inlägg på Facebook. Foto: Facebook/TT

Rök vällde ut

Rök och eld vräker ut och han lyckas till hälften få loss hästen, som stod längst bak. Hon sliter sig själv loss och kommer ur sin grimma, då är häst nr två redan övertänd. Vi försöker att få upp mellanväggen, men allt är övertänt o lågorna slår emot oss. Vi lyckas inte rädda den andra hästens liv. Roberto springer och får ut Eric ur lastbilen och en annan lastbil har stannat och chauffören tar hand om Eric. Ingen annan stannar, av alla förbipasserande bilar!

Hästen, som kom ut, ligger på vägen o kommer efter en stund upp på fötter. Jag försöker förklara för SOS var vi befinner oss, ingen av de förbipasserande bilarna vill stanna o hjälpa oss med en exakt adress. Hästen försöker vi hålla lugn, så att hon inte kommer i vägen för alla bilar, som passerar. Efter en stund kommer brandkår och polis och börjar släcka elden.

Vi har fantastiska vänner och ryttarkollegor, som hjälper oss organisera med transport för den svårt skadade hästen, som överlevde. Roberto får åka till sjukhus för undersökning, men under omständigheterna, var det  bra med honom. Jag är så tacksam att han var med mig och reagerade så snabbt och handlingskraft. Hela lastbilen är helt utbränd, bara skrot kvar.”

Glad över att hon överlevde

Algotsson Ostholt är glad över att ha klarat livhanken, tillsammans med sonen Eric och hästskötaren Roberto.

”Vi är mycket tacksamma att Eric, Roberto och jag överlevde och är i gott skick. Fruktansvärt tragiskt med våra hästar. Det är en stor förlust för oss känslomässigt och ekonomiskt, vår lastbil var vårt andra hem och blir svår att ersätta då den inte var den nyaste och får därför inte heller något tillbaka på en försäkring. Vi är öppna och tacksamma för förslag om hur vi kan få hjälp till en ersättare! Var rädda om er och var glada för det.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer