Angelica Augustsson Zanotelli är tillbaka på de stora tävlingsbanorna. Foto: Bildbyrån/TT

Angelica Augustsson Zanotelli tillbaka på högsta nivå

Publicerad

Angelica Augustsson Zanotelli, 32, är tillbaka i landslaget efter några års frånvaro. Nu har hon fått en plats till de femstjärniga tävlingarna i Oslo, där världscuppremiären i hoppning går.
– Det känns jätteroligt att vara tillbaka, säger hon till SVT Sport.

Sedan tidigare är det klart att halva det svenska EM-laget kommer till start i Oslo när världscuppremiären går av stapeln i helgen.

Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw och Evelina Tovek var de fyra ryttare som var klara på förhand. Nu står det även klart att Angelica Augustsson Zanotelli, som efter några år utanför landslaget är tillbaka i landslagets B-trupp, fått en plats på den femstjärniga tävlingen.

Svenskan, som var med och tog EM-brons i lag 2013, tror däremot inte att det blir någon start i själva världscupklassen.

– Som jag förstått det kan jag inte rida världscupen, utan de andra klasserna runt omkring. Jag kan rida Grand Prix. Jag åker dit med tanken på att inte rida världscupen, om jag skulle få en plats så får jag avgöra då, säger hon till SVT Sport.

– Men det är en väldigt stor klass som jag kan rida där i alla fall och det är inte så lätt att komma in på femstjärniga tävlingar.

”Ta mig tillbaka till landslaget”

Eftersom beskedet kom i sista sekund är det inte bästa hästen Nintender Star som åker med till Norge utan 9 år gamla Kalinka van de Nachtegaele som ska samla erfarenhet.

Nintender Star, som Angelica Augustsson Zanotelli byggt upp från grunden och som hon äger ihop med en investerare, är annars det stora framtidshoppet.

– Nintender har jag haft sedan han var sex och under tiden har jag fått två barn. Jag har hela tiden tänkt att när han blir lite äldre ska han kunna ta mig tillbaka till landslaget, så jag är väldigt glad att den planen gick vägen. Det känns jätteroligt.

– Han är väldigt försiktig och väldigt orädd samtidigt, en väldigt bra kombination. Han är extremt modig.

Vill slåss om medaljer

När hon tog beslut att skaffa barn visste Angelica Augustsson Zanotelli om att hon skulle bli tvungen att backa tillbaka under några år, berättar hon. Att under tiden se hur den svenska hoppsporten utvecklats och skördat framgångar har höjt motivationen ytterligare.

– De (det svenska hopplandslaget) har haft enorm framgång så det har varit väldigt kul att följa, men samtidigt vill jag vara med och slåss om medaljerna. Förhoppningsvis kan jag vara med framöver. Jag blir väldigt motiverad av att kunna vara med i ett så starkt lag.

SVT Sport direktsänder världscupen i hoppning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer