Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Världsettan Henrik von Eckermann ödmjuk inför VM: ”Vi kan fortfarande komma sist”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann kommer till VM som världsetta i sällskap med King Edward, topprankade guldhästen från OS. En sammansvetsad duo som alltid siktar högt.

– Så länge det är noll fel på tavlan så är jag alltid troende att jag kan bli bäst, även fast det är att man ibland tänker det ska inte gå… tänker man att det kan gå, det finns en möjlighet. Det är väl den styrkan jag har, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Henrik von Eckermann gjorde mästerskapsdebut för Sverige redan under EM 2002 i Köpenhamn där det blev silver med laget. Han har sedan dess tillhört världseliten och varit med och tagit flera mästerskapsmedaljer med svenska hopplandslaget – inte minst ett historiskt lagguld under OS i Tokyo ifjol.

– Jag älskar att hålla på med det jag gör och det är alltid något nytt med hästarna. Samtidigt som det kan vara frustrerande många dagar, och man säger varför är det inte som igår, så är det väldigt spännande. Det tycker jag är väldigt fascinerande med sporten, det spelar ingen roll hur mycket jag och King Edward har vunnit och gjort innan. Det kan fortfarande gå väldigt snett direkt – det finns inga garantier.

Usain Bolt vs Henrik och King Edward

– Det är inte som i löpning. Man visste att Usain Bolt hade han en bra dag... alltså fyra blir han inte. Men vi kan fortfarande komma sist även fast vi har vunnit tre Grand Prixer innan.

Under OS i Tokyp skrev King Edward historia som tredje hästen någonsin att gå felfri genom OS. Efter fortsatta toppresultat i år, rankades han nu i juli som världens bästa hopphäst.

– Hans kraft, det är något makalöst. Det är en väldigt liten häst men ett otroligt kraftpaket. Jag känner inte att han har någon svaghet egentligen, svagheterna ligger hos mig, säger von Eckermann.

Och fortsätter.

– När något blir konstigt, eller fel finns det alltid en förbättring hos mig att göra. Sen ett nedslag kan alltid hända, de är inga maskiner.

Favorittippade inför VM

VM-hoppningarna börjar på onsdag med en tidshoppning. Det svenska laget, olympiska mästare, kommer till Herning som guldfavoriter i nationstävlingen och med starka individuella medaljchanser dessutom.

– Det är som i alla mästerskap man vill ju vara nummer ett. Sen är det bara en som blir det, så chansen att man blir det är procentuellt kanske inte är så stor. Men jag har alltid målet att bli nummer ett, har jag inte det så går jag inte in i det helhjärtat och det känns konstigt.

Se ett längre reportage med Henrik von Eckermann inför VM

Fakta: Henrik von Eckermann

Född: 25 maj 1981.

Bor: Kessel, Nederländerna.

Familj: Förlovad med Janika Sprunger, schweizisk elitryttare. Tillsammans har de sonen Noah.

Främsta hästar: King Edward och Glamour Girl.

Främsta meriter: OS-guld i lag 2021, VM-silver lag 2018, EM-silver lag 2017, EM-brons lag 2013, OS-fyra individuellt 2021, EM-femma 2011, trea i världscupfinalen 2017 och 2018. Bragdguldet 2021, Jerringpriset 2021 (båda tillsammans med Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson).

Övrigt: På King Edward var von Eckermann ende ryttare som inte rev ett hinder vid OS i Tokyo.

Världsrankning: Nybliven världsetta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.