SVT:s ridsportexpert i hoppning, Lotta Björe. Foto: SVT Bild

Experten om Jönssons framgångar

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Jönsson gör sin debut som hoppryttare på ett världsmästerskap. Nu ligger han sjua inför finalen, som bäste svensk. En total överraskning tycker SVT:s expert Lotta Björe.

– Fantastiskt att se, säger hon.

Att Fredrik Jönsson som är mästerskapsdebutant i hoppning är bäste svensk, som sjua, inför VM-finalen är minst sagt en skräll.

– Jag står lite stum och förundrad. Om någon hade sagt det innan hade jag sagt ”du skämtar”, det hade jag inte trott på. Visst har jag tänkt att han kan genomföra det bra men inte att han skulle stå som bäste svensk, säger säger SVT:s expert Lotta Björe.

– Att gå in här och leverera så här när det verkligen är skarpt läge, jag tycker det är helt fantastiskt att se.

Överraskningen i laget

Redan vid VM-uttagningen höjde många på ögonbrynen åt att Henrik Ankarcrona tog ut Fredrik Jönsson, och inte veteranen Rolf-Göran Bengtsson.

– Jag blev precis som många andra förvånad, det blev en chock för mig att inte Douglas (Lindelöw) skulle vara med. När Henrik Ankarcrona då säger att fjärderyttare är Fredrik Jönsson tänkte jag ”oj, är inte det lite tidigt”, säger Lotta Björe.

– Men Henrik har beviserligen sett och känt saker som andra inte har, det hedrar honom. Han vet vad han sysslar med. Det är ingen slump att det mestadels går bra.

”Nästan lite bohemisk”

Björe hyllar också Jönssons sätt att ta sig an den största utmaningen han ställts inför som hoppryttare.

– Han verkar fullt medveten om att det är svårt, har all respekt för uppgiften. Men han kommer in så obekymrad och cool, så där mysig på intervjuerna, nästan lite bohemisk. Han är inte som alla andra.

Vad tror du om svenska medaljchanserna nu?

Jag ser en liten nackdel för våra svenska ekipage eftersom de gått en omhoppning, en runda extra, och de har gjort det jättesnabbt. Hästarna blir starkare i munnen, mattare i kroppen, slarvigare. Det är många rundor på få dagar och värmen gör det inte så lätt heller.

Peder Fredricson, som på förhand var en stark kandidat för Sverige, ligger på plats 18. Björe vill dock inte stänga dörren helt.

– Vi ser bara hur det svängde i laghoppningen, det är visserligen lite skillnad mot lag och individuellt, men fortfarande är allt möjligt. Det beror på hur de bygger och hästarnas ork.

Ställningen (topp tio):

1. Simone Blum Tyskland – 2,47.

2. Max Kühner, Österrike – 2,97.

3. Martin Fuchs, Schweiz – 4,68.

4. Lorenzo de Luca, Italien – 5.19.

5. McLain Ward, USA – 6,08.

6. Cian O'Connor, Irland – 6,69.

7. Fredrik Jönsson, Sverige – 7.23.

8. Danielle Goldstein, Israel – 7.80.

9. Steve Guerdat, Schweiz – 8.0.

10. Pedro Veniss, Brasilien – 8.17.

18. Peder Fredricson – 10.16

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.