Doldisen bytte fälttävlan mot hoppning – redo för VM med stjärnhästen

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Jönsson är på plats på ridsportens världsscen igen. Tillsammans med Cold Play är han redo för sitt första världsmästerskap sedan han 2004 bytte ridsportgren från fälttävlan till hoppning.

– Sverige har ett väldigt bra lag. Det ska bli fantastiskt kul att vara en del av det, säger han till SVT Sport

Fredrik Jönsson rider i samma lag som tre etablerade världsstjärnor. Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnson har radat upp mästerskapsmedaljer och världscupsegrar de senaste åren, trots det känner han ingen press.

– Det är bara inspirerande att svensk hoppsport är så framgångsrik. De har visat att det går att ta sig hela vägen, säger Fredrik Jönsson till SVT Sport.

Under sin fälttävlanskarriär vann han JEM-guld och tog bland annat en 13:e plats på Atlanta-OS 1996.

Men det var inte förrän VM-hästen Cold Play kom till 46-åringens stall i Flyinge för sex år sedan som resan mot landslagsuppdrag i den nya grenen kunde började på allvar.

– Han har varit väldigt, väldigt viktig. Han är min häst nummer ett och har gjort allt rätt i sin karriär. Utan honom hade det varit svårt, säger Fredrik Jönsson.

– De är verkligen ett bra team och han har tagit fram den själv på ett fantastiskt fint sätt, säger SVT:s expert Lotta Björe.

Ekipaget knep VM-biljetten efter att ha visat en jämn och hög nivå i nationshoppningar och också vunnit och tagit flera placeringar i Grand Prix.

– Han har en hög lägsta nivå och han har ridit bra på femstjärniga tävlingar så han håller absolut mästerskapsnivå, säger Lotta Björe.

SVT sänder från Ridsport-VM i Tryon. Hålltiderna hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.