Foto: BILDBYRÅN

Dramatiskt när svenskhästen gick omkull – påverkar EM-uttagningen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag presenteras det svenska dressyrlaget till EM i Göteborg. Stortävlingarna i Aachen är sista testet innan truppen spikas – då fick EM-aktuella Juliette Ramel sämsta möjliga start. Under kontrollen efter Grand Prix-klassen blev hennes OS-häst Buriel K.H skrämd, slet sig loss och gick till slut omkull.

– Han har brännsår här och där, säger Ramel till Tidningen Risport.

EM-aktuella Juliette Ramel, 30, och hennes Buriel hade det tufft redan inne på banan i Aachen. Valacken var spänd och ekipaget missförstod varandra vilket ledde till flera grova missar. Men det var under den obligatoriska kotrollen efter tävlingen som det blev riktigt dramatiskt.

Nervös och spänd

Sveriges förbundskapten Bo Jenå var på plats och berättar för SVT Sport att Buriel var nervös och spänd när han kom ut från den stora arenan.

När det intenationella ridsportförbundets kontrollanter skulle undersöka utrustningen blev det rörigt. När öronskyddet skulle tas av och kontrolleras lossnade även betslet.

– Då sa jag åt Juliette att sitta av, hon såg ju inte vad som hände. Hon lyckades hoppa av, då kände hästen att den var fri och gav sig iväg, säger Jenå till SVT Sport

Slet sig loss – gick omkull

En vettskämd Buriel rusade omkring på stallbacken och gick till slut omkull på en grusplan.

– Det var lite ”scary”, han galopperade omkring på framridningen bland andra hästar, säger Jenå.

Tävlingarna i Aachen är världens största årliga hästevenemang och lockar den absoluta eliten. Baserat på bland annat helgens resultat kommer Jenå ta ut den svenska EM-truppen.

– Han har brännsår här och där och är stel efter att ha gått omkull. Vi får se hur han är om ett par dagar, berättar Juliette Ramel.

Påverkar EM-uttagningen

– Det här påverkar ju, hästen är ju inte okej just nu, säger Jenå om Ramels eventuella EM-deltagande.

– Och resultatet som hon presterade inne på banan var ju långt under hennes förmåga. Det var en hel del saker som hon kan göra bättre, det talar inte till hennes fördel, fortsätter Jenå.

Buriel undersöktes av landslagets veterinär igår och i nuläget bedöms han inte ha några andra skador än skrapsår. Han behandlades med smärtstillande och kommer inte tävla mer under helgen.

– Juliette tycker att det är tråkigt förstås, men hon är okej. Hon förstår allvaret och tänker på att hästen måste bli bra igen, säger Jenå.

Kittel bäste svensk

Förutom Ramel ställer Sverige upp med flera EM-aktuella ryttare i Aachens nationstävling. Fyra ryttare tävlar i varje lag, de tre bästa resultaten räknas och sex lag går vidare i tävlingen som avgörs med en kür på söndag.

Sverige, Med Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Malin Nilsson och Ramel, ligger just nu på fjärdeplats.

Kittel och Delaunay var föga förvånande bästa blågula ekipage. 74,686 procent innebär en sjätteplats individuellt.

– Väldigt, väldigt nöjd, det är det bästa jag gjort med Delaunay. Det här var jättebra för laget, så himla kul, säger Kittel till Tidningen Ridsport.

Inför lördagens Grand Prix Special leder Tyskland före USA och Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.