Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patrik Kittel om anklagelserna som riktades mot honom. Foto: Bildbyrån.

Patrik Kittel om anklagelserna: ”Står för hur jag rider”

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Kittel förbereder sig just nu för världscupfinalerna i Riyadh. För drygt en månad sedan stormade det kring dressyrryttaren efter anklagelser om att han ska ha satt för hårt tryck i munnen på sin häst under tävlingar.

– Jag fokuserar på mitt och jag står för hur jag rider, säger Patrik Kittel.

Det var i mars som Aftonbladet publicerade en artikel där man skriver att dressyrryttaren Patrik Kittels häst tappade syret i tungan under två världscuptävlingar. En fotograf hade tagit stillbilder där några ryttares hästar hade blå tunga.

Kittel säger att rapporteringen inte påverkat honom.

– Absolut inte. Jag fokuserar på mitt och jag står för hur jag rider och jag står för mina hästar och för sporten i sig. För mig har det inte påverkat något. Nu är vi här, nu fokuserar vi på att tävla och det är det som är viktigt just nu.

Men hur ser du på de här anklagelserna?

–Det finns alltid kritiker. Om man är framgångsrik finns det alltid kritiker som vill göra saker och ting. Jag vill inte gå in jättemycket på det just nu för jag vill fokusera på att tävla. För mig är det viktigt att fokusera på det jag ska göra.

Kittel hade inga anmärkning på några av sina häster efter ritterna.

”Viktigt att vara trygg i sin otrygghet”

Patrik Kittel har radat upp fina resultat under världscupsäsongen. De största utmanarna för honom och Touchdown blir Isabelle Werth och Charlotte Fry.

– Men jag brukar inte titta på andra. Jag vill bara göra min egen bästa prestation och vara ett med min häst. Sedan får man se hur långt det räcker. För mig är det viktigt att åka här ifrån och känna att jag gjort det jag kan.

Kittel gör sin nionde VC-final men trots det finns det en del nerver inför tävlingarna.

– Jag vet inte om jag känner mig sådär jättetrygg. Jag är alltid nervös och får alltid prestationsångest. Samtidigt har jag lärt mig att ta hand om min prestationsångest. Men jag har mina rutiner och det är viktigt att vara trygg i sin otrygghet. För det är klart att man vill prestera bra och göra bra ifrån sig, säger Kittel.

Världscupfinalerna i hoppning och dressyr sänds i SVT. Se tävlingarna här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.