Foto: Bildbyrån/Rörligt SVT

Förbundskaptenen inför EM-starten: ”Vi pratar inte medaljer utan om att prestera i världsklass”

Uppdaterad
Publicerad

EM i dressyr inleds under tisdagen i tyska Hagen och den svenska förbundskapten ser fram emot mästerskapsstarten med sitt lag. 

– Vi pratar inte medaljer utan vi pratar om att de kan prestera i världsklass, och det vet vi att de kan. Sen är det som vanligt att ryttarna rider och domarna dömer – så får vi se var de hamnar, säger Bo Jenå till SVT Sport.

Det är ett stjärnfyllt och väldigt meriterat startfält när Europas bästa dressyrryttare samlas för sommarens andra stora internationella mästerskap. På plats finns bland andra dubbla OS-guldmedaljören Jessica von Bredow Werndl och övriga ryttare från det tyska guldlaget i Tokyo.

Även Storbritannien skickar hela sin bronstrupp från OS till EM.

EM inleds med lagtävlingen som avgörs över två dagar, därefter väntar de individuella klasserna.

Jacob Nörby Sörensen och 11-åriga hingsten Moegelbjergs Romeo är först ut för Sverige under tisdagen.

– Det ska bli jättespännande, vanligtvis så är jag bra på att ta det lugnt. Det är klart det är lite mer spänning när det är ett sådant här mästerskap, jag hade ljugit om det inte var så. Men jag ska försöka göra mitt allra bästa för Sverige och för mig själv, säger mästerskapsdebutanten Jacob Nörby Sörensen.

Mästerskapscomeback för Högberg

Jeanna Högberg, som gör mästerskapscomeback, rider som tvåa för Sverige. Högberg som inom loppet av bara några veckor hunnit med att både ta SM-silver med Lorenzo och guld på unghäst-VM.

– Nu har jag startat den här hästen några gånger och så får vi starta här på EM, så det känns mest väldigt väldigt kul att vara med i laget. Så får vi alla kämpa så gott vi kan.

Jeanna Högberg var reserv till OS i Tokyo och senast hon red ett seniormästerskap var VM 2014 i Caen.

– Det är ju det man kämpar efter hela tiden, att få rida mästerskap. Jag är verkligen jätteglad att jag har fått chansen att rida den här fantastiska hästen (Lorenzo reds.anm). Så jag får verkligen passa på att njuta av att vara inne på arenan igen, berättar Högberg.

Två svenska ekipage den inledande dagen

Förbundskapten Bo Jenå ser fram emot starten med två svenska ekipage den inledande dagen.

– Jag hoppas att de rider en säker och bra runda. Här är ju mycket bra konkurrens också, det är ju väldigt många som har sina OS-hästar här. Det är inte att tro att det här är någonting som man lätt kan ta sig igenom utan det är hård konkurrens, säger Bo Jenå.

Och fortsätter:

– Så helst vill jag att de rider felfritt förstås och sen att de kan spetsa till det med att ta fram det bästa hos hästarna, så blir det lite extra poäng.

Juliette Ramel och Therese Nilshagen, som båda red OS och där tog sig till den individuella finalen, rider på onsdag då klassen avslutas och lagmedaljerna ska delas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.