En stor ridsportsskandal rullas upp i Danmark med dressyrstjärnan Andreas Helgstrand i fokus. Foto: Björn Tilly / BILDBYRÅN

Dressyrstjärna anklagas för hästmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

En ridsportskandal rullas upp i dansk tv.

I fokus: Dressyrstjärnan Andreas Helgstrand och hans medarbetare.

Helgstrand anklagas för oetiska träningsmetoder och en polisanmälan är på gång från organisationen Dyrenes Beskyttelse.

Under onsdagskvällen visas dokumentären Operation X: Hästmiljardärens hemligheter på danska TV2 och kanalens play.

Under en månads tid har en reporter på TV2 arbetat som hästskötare hos Helgstrand Dressage och med dold kamera dokumenterat systematisk misskötsel och tortyrliknande ridning. Dokumentären visar flera hästar med oläkta sår efter sporrar.

Trots skadorna rids hästarna på samma sätt dag efter dag. Det förekommer även hästar med kraftiga ränder och märken efter slag från spön.

Erkänner misshandel på anläggningen

När kunder är på besök beordras personalen att lägga täcke på de hästar som har spömärken. De sår som orsakats av sporrar kletas över med skokräm.

– Vi rider 350 hästar, 10 000 pass på en månad, det är många. Den kultur om vi ser där, det är inte den kultur jag vill se, säger Andreas Helgstrand till danska TV2 efter att ha sett programmet, enligt tidningen Ridsport.

Dressyrstjärnan får frågan om det har använts våld i verksamheten:

– När jag ser den filmen, ja, säger han.

Försökt stoppa dokumentären

Redan innan dokumentären, uppdelad i två avsnitt på 50 minuter, nått tv-tittarna har den rört upp känslor och fått konsekvenser. Ulf Helgstrand, pappa till Andreas, har tagit en timeout som ordförande för det danska ridsportförbundet.

Jakob Blicher Ravnsbo har tills vidare tagit över uppgiften och förbundsstyrelsen håller ett extrainsatt möte under kvällen, skriver tidningenridsport.se.

Andreas Helgstrands ansträngningar att försöka stoppa dokumentären har två gånger avvisats av dansk domstol.

Har tunga meriter

Andreas Helgstrand har representerat Danmark vid flera internationella mästerskap, senast under EM i Tyskland i september där Danmark tog lag-brons. Han har bland annat även ett lagbrons från OS och ett VM-silver på sin meritlista. Och har flera gånger deltagit i den internationella hästshowen i Friends arena, men är inte med i årets tävling, som avgörs om mindre än två veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.