Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik von Eckermann taggad inför världscupfinalen. Foto: Bildbyrån/SVT

Drömläge för svenske världsettan: ”Har alltid brunnit för världscupfinalen”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska världsettan Henrik von Eckermann ser vc-finalen i Omaha som årets viktigaste mål, och det är tydligt vart han siktar.

– Jag har varit trea två gånger, självklart vill man komma överst på pallen, säger han till SVT Sport.

Han har bästa möjliga utgångsläge för att nå dit han vill – han går ut sist av alla tillsammans med VM-guldhästen King Edward.

– Det är väldigt viktigt för hur man ska lägga upp strategin, att veta vad de andra har gort är en stor fördel när man avgör hur fort man måste rida, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport och syftar på taktiken inför nattens inledande tidshoppning som är den första av världscupfinalens fyra delfinaler.

Att han startar sist handlar inte om tur. Det är en följd av att han i år ridit ihop mer poäng än någon annan i modern tid och vunnit den västeuropeiska ligan.

Genom det har han garanterats det sena startnumret.

– Säsongen har varit väldigt bra, det känns så klart skönt.

Valde bort EM till förmån för VC-finalen

Han har sedan tidigare två tredjeplatser i världscupfinalen; 2017 och 2018 tillsammans med Mary Lou. Efter OS-guld, dubbla VM-guld och en lång rad av tunga segrar och pallplatser är han nu en av storfavoriterna tillsammans med hästen King Edward.

Det handlar om en titel som han värderar så högt att han valt bort årets EM för sin bästa häst för att satsa fullt ut på formtopp på årets världscupfinal.

– Sedan första dagen har jag har alltid brunnit för världscupfinalen, det var där allting började, det var det jag såg på tävlingarna i Göteborg när jag var liten. Jag vill göra finalen som ett mästerskap i år.

”Fått ett otroligt förtroende”

Han är rankad etta i världen för nionde månaden i rad och han inleder finalen natten till torsdagen med drömläge tillsammans med världens just nu bästa hopphäst.

– Vi har fått ett otroligt förtroende tillsammans och det gör att man kan ta sig an vad som helst, säger han om finalhästen.

SVT sänder VC-finalerna i dressyr och hoppning från torsdag-söndag

Resultatlista >>>

Se VC-finalen på Play >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.