Fredricson tvåa i SM-kvalet – jagar första guldet Foto: Equisport.tv

Dubbel lycka i SM-kvalet för Fredricson

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs inomhus-SM i hoppning utanför Skövde, tävlingen sänds i SVT. Det är inte självklart att den yttersta Sverigeeliten deltar – men det här corona-året ser det annorlunda ut. Världsfyran Peder Fredricson ställde upp med två hästar i kvalet – och nu kan han vinna ett historiskt SM-guld.

– Jag bestämmer imorgon vilken häst som går finalen, säger 48-åringen till SVT Sport.

Sveriges just nu främsta hoppryttare, Peder Fredricson, har vunnit EM-guld och tagit OS-silver. Samtidigt saknar han fortfarande ett SM-guld.

Men när topptävlingar ställs in på löpande band kan Fredricson istället prioritera SM.

– Inget ont som har något gott med sig. Det är ytterligare en chans för mig att ta hem ”den omöjliga titeln”, sa stjärnan till SVT Sport inför mästerskapet.

45 ekipage ställde upp i fredagens kval, de 20 bästa är vidare till finalen.

Fredricson red två hästar – och var felfri med båda. Bäst gick det med Crusader Ice, ekipaget blev tvåa. Med Christian K blev det en sjundeplats. Vilken häst som får chansen i finalen, det avgör Fredricson imorgon.

– Båda känns bra. Jag bestämmer imorgon vilken häst som går finalen, säger han till SVT Sport.

Allra bäst i kvalet var Jennifer Jonsson på Qlara. Ekipaget var tre tiondelar snabbare än Fredricson.

Finalen sänds i SVT2 och SVT Play 15.00 på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.