Danske dressyrstjärnan Andreas Helgstrand stängs av från landslaget. Foto: Björn Tilly / BILDBYRÅN

Efter avslöjandet: landslaget stänger av dressyrstjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen ledde ett avslöjande från danska TV2-programmet Operation X till en skandal.

Efter anklagelser om tortyrliknande ridning och systematisk misskötsel av hästar stängs nu danske dressyrstjärnan Andreas Helgstrand av från landslaget.

– Vi erkänner att inspelningarna från TV 2 visar dålig ridning och behandling av några av våra hästar, och det måste vi rätta till, säger Helgstrand till DR.

I ett mejl till DR skriver Andreas Helgstrand att han ”är ledsen över Danska Ridförbundets beslut”:

”Jag har alltid varit stolt över att representera Danmark i landslaget, vilket jag gjorde så sent som förra helgen. Jag tar min roll i dressyren på största allvar. Jag och Helgstrand Dressage ska nu föra en konstruktiv dialog med föreningen om vad vi har lärt oss av dokumentären”, skriver han.

Svenskt samarbete

Svenske Patrik Kittel har genom åren haft ett nära samarbete med Andreas Helgstrand.  Förra året sålde han sitt bolag Outstanding Stables till Helgstrands investmentbolag Global Equestrian Group.

”Jag tar starkt avstånd från all form av våld mot hästar och otillåtna träningsmetoder, både i hantering och ridning. Det är förfärligt och får inte förekomma. Vi har ett ansvar att behandla våra hästar med respekt och alltid vara lyhörda för deras absolut bästa”, skriver Kittel på Instagram.

Polisanmäler Helgstrand

Organisationen Dyrens beskyttelse polisanmäler Andreas Helgstrand för djurplågeri:

”Det verkar finnas en sjuk och kriminell kultur på platsen, som ledningen ansvarar för. De vet mycket väl att det är helt galet”, säger Yvonne Johansen, djurskyddschef på Dyrenes Beskyttelse i ett pressmeddelande.

Reagerar på avslöjandet

I ridsportsvärlden har många reagerat starkt på DR:s avslöjande.

”All otillåten hantering av djur är för mig oacceptabel, och jag hoppas att detta är sista gången vi får se denna typ av ridning”, skriver svenska dressyrryttaren Johanna Due-Boje på Instagram.

SVT Sport har varit i kontakt med Patrik Kittel som inte vill göra ytterligare kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.