Fredrik Jönsson (till höger) på VM-prispallen efter succésilvret med lagkamraten Peder Fredricson (till vänster). Foto: Bildbyrån

Efter VM-succén – Fredrik Jönsson VC-hoppar: ”Varit en hel del ståhej”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Jönsson kom till North Carolina i sina trasiga, tejpade stövlar och hoppade rätt in i världseliten med Cold Play.
En månad efter VM-succén konstaterar han:
– Det har varit en hel del ståhej, kan man väl säga.

Framgång ger uppmärksamhet, en häst som har det där lilla extra drar till sig ettriga spekulanter med svällande plånböcker.

För Jönsson vändes inte vardagen upp och ned, det är att ta i, men livet före och livet efter lagsilvret och åttondeplatsen i den individuella VM-finalen är inte riktigt detsamma. Den tidigare relativt lugna lunken i skuggan av betydligt mer exponerade svenska ryttare har ersatts av intervjuförfrågningar, ridskolor som gärna ser att honom på besök, tävlingsarrangörer som plötsligt vill att han ska komma.

Och en hel del annat som tidigare inte var vanligt förekommande.

– Det är bara positivt. Det är kul att saker och ting ger uppmärksamhet, sedan får man sortera vad man hinner med, säger Jönsson.

Måste bli snabbare

TT: Med lite distans, hur var VM?

– Sportsligt var det härligt att känna att man har kapacitet och en häst som är på någorlunda rätt nivå för det där. Det finns alltid grejer man kan göra bättre och man ser hur viktigt det är med små detaljer som kan göra skillnad i slutändan.

TT: Vilka små detaljer?

– Ta laghoppningen som vi förlorade i omhoppningen. Personligen måste jag lära mig att bli snabbare, speciellt om man siktar mot ett OS där det finns stor chans – eller risk – att medaljerna fördelas efter en omhoppning. Där har jag lite att jobba på.

EM i Rotterdam till sommaren och OS i Tokyo 2020, så långt sträcker sig mästerskapsplaneringen med valacken Cold Play, hästen som Fredrik Jönsson och delägarna Lasse Ingvarsson och Yvonne Sterntorp Ingvarsson konsekvent vägrat att sälja trots bud på uppemot 100 miljoner kronor.

Väg för och emot

TT: Har du någon gång varit frestad att kamma hem stålarna?

– Det pratas om väldigt mycket pengar och man måste tänka på det seriöst. Jag har vägt för och emot. Vill man satsa är det nu resan ska börja. Har man den här hästen och har fått den här chansen, så ska man ta den. Det är förvånansvärt många som hört av sig och varit på hugget. Det hade varit skönt om man haft någon som tagit de där samtalen, men det kokar ändå ned till att jag måste säga ja eller nej.

TT: Och nej är nej?

– Absolut, jag kommer troligen att behålla den till och med OS. Det är målet, men man ska aldrig säga aldrig, säger Jönsson.

Tonar ned finalsatsning

I helgen väntar världscupen i Helsingfors och första inomhustävlingen på ett år för ekipaget.

– Det talar lite emot ett toppresultat direkt, säger han.

Världscupfinalen avgörs i Göteborg i april. Den lockar, men Jönsson tonar ned möjligheterna att nå dit.

– Min främsta målsättning är inte finalen, men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig om jag får resultaten med mig eftersom själva finalen (som avgörs över flera dagar) kan passa Cold Play. Har jag inte tagit så många poäng kanske jag får låta det vara och i stället sikta på EM i sommar, men får jag två riktigt bra placeringar och kanske bara behöver någon omgång till får jag ge plats för det, säger Jönsson.

I Helsingfors, där världscuppoängen fördelas på söndag, får Jönsson sällskap av Peder Fredricson, Stephanie Holmén, Evelina Tovek och Henrik von Eckermann.

SVT direktsänder från alla världscuptävlingar. Nästa sändning är i SVT Play klockan 14.40 på söndag och senare i Sportstudion.

Fakta: Så avgörs världscupen i hoppning

Visa

Douglas Lindelöw och Zacramento gav svensk hoppning en flygande start i världscupen när ekipaget vann premiären i Oslo i söndags.

Tävlingsprogrammet fram till och med finalen i Göteborg i april:

21 oktober: Helsingfors.

28 oktober: Verona.

4 november: Lyon.

18 november: Stuttgart.

24 november: Madrid.

9 december: La Coruna.

22 december: London.

30 december: Mechelen.

13 januari: Basel.

20 januari: Leipzig.

27 januari: Amsterdam.

9 februari: Bordeaux.

3–7 april: Göteborg.

(TT)

Fakta: Fredrik Jönsson

Visa

Född: 6 oktober 1972.

Bor: Flyinge.

Häst: Cold Play, tioårig valack.

Främsta mästerskapsmeriter: Lagsilver i VM 2018, åtta individuellt i VM 2018, 13:e i fälttävlan i OS i Atlanta 1996.

Aktuell: Deltar i helgens världscup i Helsingfors och första tävlingen inomhus på ett år med mästerskapshästen Cold Play, som vilat sedan VM. Ekipaget är också klart för den internationella hästshowen i Friends arena i månadsskiftet november-december.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer