Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sveriges medaljsvit bruten – dubbla guld till Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Rosalind Canter är Europamästare i fälttävlan.

Brittiskan gick in med ett historisk stort försprång i den avgörande banhoppningen och säkrade guldet med en felfri hoppning i franska Haras du Pin.

Sofia Sjöborg och stoet Bryjamolga van het Marienshof Z blev bästa svenska ekipage individuellt med en 13:e plats.

– Jag kan inte vara något annat än nöjd, hon var helt fantastisk. Hon hoppade så himla bra idag, säger Sjöborg till SVT Sport.

Frida Andersén och Box Leo hade två nedslag i hoppningen och tappade fyra placeringar till en 20:e plats.

Övriga svenska ryttare Lina Forsberg, Amanda Staam och Sara Algotsson Ostholt slutade längre bak i resultatlistan på plats 35-37.

– Jag är jättearg och besviken. Han hoppade super och var jättefin men jag gjorde inte mitt jobb i dag, berättar Andersén i sändning.

Efter tre raka lagmedaljer på EM slutade det svenska laget nu sexa. Sverige är dock redan kvalat till OS efter sin sjätteplats på VM ifjol.

– Det är klart att resultatet den här gången är inte bra nog för en medalj. Men med tanke på de kvalitéer som finns och går att utveckla så ser det ändå bra ut inför OS nästa år, säger SVT:s expert Lars Christensson.

Brittisk dominans

Storbritannien dominerade lagtävlingen och säkrade guldet med stor marginal. Desto jämnare om övriga pallplatser. Det var in i det sista en jämn kamp om silvret mellan Tyskland och Frankrike.

Men Sandra Auffarth, sist ut i det tyska laget, säkrade tyskt silver med en felfri ritt som även ledde till ett individuellt EM-brons för henne.

KLIPP: Sofia Sjöborg efter dagens tävling

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

RESULTAT

EM, fälttävlan

Slutställning: 1) Rosalind Carter/Lordships Graffalo, Storbritannien, 25,3 straffpoäng, 2) Kitty King/Vendredi Biats, do, 32, 3) Sandra Auffarth/Viamant du Matz, Tyskland, 34,6.

Svenska placeringar: 13) Sara Sjöborg/Bryjamolga VH Marienshof Z, 49, 20) Frida Andersen/Box Leo, 55,7, 35) Lina Forsberg/Kazien, 101,1, 36) Amanda Staam/Corpoubet AT, 102,5, 37) Sara Algotsson Ostholt/Dynamite Jack, 113,7.

Lag: 1) Storbritannien, 2) Tyskland, 3) Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.