SVT:s dressyrexpert Gunilla Byström (till höger) om hur eventuellt oväder i Tryon kan påverka dressyrhästarna under ridsport-VM. Till vänster Tinne Vilhelmson Silfvén. Foto: Bildbyrån/SVT Bild

Experten: ”Hästarna kan få panikkänslor”

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Florence kan komma att påverka både hästar och tävlingsbanor under ridsport-VM.

– Hästarna kan bli rädda om det blåser och nästan få panikkänslor. Det riskerar att bli en orättvis tävling, säger SVT:s dressyrexpert Gunilla Byström.

Det är mycket fokus på vädret när ridsport-VM inleds i amerikanska Tryon i dag. Den amerikanska östkusten hotas av vad som kan komma att bli den värsta orkanen på 25 år, något som förstås lär påverka tävlingarna.

SVT:s dressyrexpert Gunilla Byström tror att ekipagen får det kämpigt i mycket regn och stark blåst.

– Det påverkar väldigt mycket. Det är väldigt svårt att prestera små fina detaljer om det stormar och ösregnar. Olika hästar påverkas olika mycket men många tycker det är obehagligt. Blåser det kraftigt kan de bli rädda och nästan få panikkänslor.

Kan påverka hållningen

I dressyr bedöms bland annat hästarnas hållning. Och precis som människor tenderar djuren att huka sig i bistert väder.

– Då får man mycket färre poäng. Hästen ska hålla huvudet högt och gå upprest. Det kan bli en orättvis tävling eftersom det är så individuellt.

Men framförallt är det uppskjutna tävlingar som oroar.

– Man har en mängd olika upplägg för varje häst och lägger upp förberedelserna flera månader i förväg. Det är ett problem om det rubbas.

SVT:s ridsportexpert i hoppning, Lotta Björe. Foto: SVT Bild

Hästarna landar i dag

Hopptävlingarna inleds på onsdag om en vecka och i dag är det tänkt att hästarna ska flygas in till mästerskapet. Men finns det minsta risk för en stökig resa så lär det skjutas upp, tror SVT:s hoppexpert Lotta Björe.

– De släpper inte iväg hästarna om det är risk för turbulens, de har för högt värde. Sen finns det alltid veterinärer ombord som kan ge lugnande ifall det behövs.

”Gynnas av tungt underlag”

Men väl på plats är inte hopptävlingarna lika väderkänsliga, i vissa fall kan blöta banor faktiskt vara en fördel, säger Björe.

– Har man fibersand-underlag vill man ha mycket vatten på det, det kan ge mer stabilitet. Sen får det inte bli för sankt men har man dränerat ordentligt så klarar man sig. Vissa hästar gillar inte regn, andra tävlar jättebra och gynnas av tungt underlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.