Meteorologen om ridsport-VM: ”Kan drabbas som mest under måndagsdygnet”

Uppdaterad
Publicerad

Östra USA rustar inför orkanen Florence. SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist varnar för att ridsport-VM kan komma att drabbas som värst under måndagsdygnet – då det är tävlingsuppehåll.

I dag inleds VM med lagtävlingar i dressyr. Samtidigt ligger stort fokus på orkanen Florence som väntas dra in över USA:s öskust under fredagsdygnet.

– Man säger att detta kan bli den värsta orkanen på östkusten på 25 år, säger säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Enligt SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist lär VM-tävlingarna kunna hållas utan större störningar under helgen. Måndagen väntas bli betydligt stökigare vädermässigt.

– Tryone ligger lite längre in i North Carolina och kan komma att drabbas som mest under måndagsdygnet. Det väntas komma drygt 100 milimeter regn så det kan bli rätt besvärligt.

Just under måndagen är det tävlingsuppehåll, och det återstår att se hur läget är under tisdagen då tävlingar i paradressyr ska genomföras.

De svenska ryttarna väljer att försöka hålla sig lugna i stormen.

– Det vi är oroliga för är att det blir mycket regn. Då får man skjuta på tävlingen. Om det kommer regn och man måste stanna blir det svårt att tävla. Men det är ”god's business”, det är bara att gilla läget, säger Patrik Kittel till SVT.

Therese Nilshagen håller med.

– Vi blir nog väldigt blöta och det blir lite blåsigt, men de som är vana vid det här tar det med ro så vi försöker också göra det.

Det kanske enklaste sättet att mäta oväder är att ge varje vindhastighetsintervall ett namn. För att det ska handla om en storm måste vinden uppgå till cirka 24,5 meter i sekunden (88 kilometer i timmen). Allt över 32,7 meter per sekund är orkan.

Riktigt kraftiga oväder kan dock ha så extrema vindar att beskrivningen orkan – eller tyfon eller cyklon som de också kallas på olika håll – inte riktigt räcker till. Då används ofta Saffir-Simpson-skalan (SSHS). Denna går från kategori 1 till 5, där en etta har vindar på 33–42 meter per sekund och en femma över 70 meter per sekund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer