Foto: TT Bild

Orkanen hotar ridsport-VM: ”Inget bra ställe att vara på”

Publicerad

USA:s östkust förbereder sig för ännu en möjlig naturkatastrof när orkanen Florence väntas dra in under torsdagen. Nu hotas även ridsport-VM som inleds i morgon i Tryon.
– Oj, det där är inget bra ställe att vara på, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

USA:s nationella orkancenter varnar för att orkanen Florence kommer bli ”extremt farlig” och till och med ”livsfarlig”.

– Det finns stor risk för att det kommer komma 600 millimeter regn på ett dygn, den normala mängden nederbörd för ett år, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Orkanen Florence väntas slå till mot USA:s östkust. Foto: Kim Hägglund, grafiker SVT

Tre delstater har utlyst nödläge och nu inleds evakueringen av över en miljon människor. Staden Tryon ligger cirka 35 mil rätt in från kusten där skadorna riskerar bli störst.

– Det kommer att bli värst vid kusten, så Tryon klarar sig nog ifrån vinden men de lär få problem med översvämningar, säger Geitskaret.

VM-arrangören har förberett sig för det värsta.

– Vi förbereder oss för ett möjligt besvärligt väder som stormsystemen kan föra med sig i området och har både strategiska och akuta planer på plats för både folk och hästar”, skriver arrangören på sin hemsida.

Ridsport-VM ser du i SVT med start i morgon. Här är hela programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer