Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Irma Karlsson är alla tre klara för världscupfinalen. Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen om styrkebeskedet i vc: ”Jättestolt”

Publicerad

De senaste fem åren har Sverige haft en, eller som flest två, hoprryttare med i världscupenfinalen i hoppning. Nu kommer styrkebeskedet som visar att svensk hoppsport är inne i en stark fas – tre svenskar är klara för final i Göteborg i april.
– Fantastiskt, säger Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

Henrik von Eckermann, Irma Karlsson och Peder Fredricson har alla tre kvalat till världscupen i hoppning, som går i Scandinavium i april.

– Det är fantastiskt bra. Det var någonstans förhoppningen att vi skulle få med tre stycken och det lyckades, det är bara hatten av för ryttarna. Jag är jättestolt över deras prestationer, säger Henrik Ankarcrona.

Om von Eckermann och Fredricson kändes mer självklara, var Irma Karlsson ändå ett osäkrare kort.

– Hon har hoppat Ida i fem omgångar och plockat poäng i alla omgångar hon ställt upp i. Jag är inte förvånad, men det är otroligt starkt gjort. Jag är glad att jag kunnat ge henne chansen och att hon tagit den, säger Ankarcrona.

Nu ska Karlsson rida sin första världscupfinal, och det på hemmaplan.

– Det är klart att det blir press, men den mesta pressen sätter hon på sig själv. Jag är övertygad om att hon kommer göra det bra. Hon är väl förberedd och har gjort mästerskap, även om det var på ungdomsnivå, säger Ankarcrona.

Vad tror du gör att hon lyckats så bra den här säsongen?

– Hon är trygg med sitt system och trygg med sig själv. Hon vet vad hon kan och litar på sig själv, säger Henrik Ankarcrona. 

Peder Fredricson har för SVT Sport flaggat att han kanske inte ställer upp i världscupfinalen. Ett beslut han kommer ta lite närmare final.

– Som det är nu så får vi avvakta och se lite. Känns hästarna okej och är redo är det klart att han vill rida, säger Henrik Ankarcrona.

Svensk hoppsport har under de senaste åren varit väldigt stark och med en världscupfinal på hemmaplan tror Ankarcrona att intresset kommer växa ytterligare.

– Vi har aldrig fått så mycket biljetter sålda som i år. Det visar på vilket otroligt intresse som finns. Med det här kommer det bara växa ännu mer, ridsporten har blivit en liten del av idrottssverige på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer