Arkivbild. Svenske förbundskaptenen i hoppning Henrik Ankarcrona. Foto: TT

Förbundskaptenen: ”Det är ganska invecklat”

Uppdaterad
Publicerad

Världscuptävlingar i hoppning har en efter en ställts in på grund av coronapandemin.  

Men nu går Internationella ridsportförbundet in med mångmiljonbelopp – därför kommer världscupfinalen och Göteborg Horse Show att kunna genomföras under våren.

Vilka ryttare som får delta är fortfarande oklart.

– Det är ganska invecklat, säger svenske förbundskaptenen i hoppning Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

Tidigare i dag kom nyheten att Internationella ridsportförbundet går in med mångmiljonbelopp för att Göteborg Horse Show och världscupfinalen ska kunna äga rum den 31 mars till 4 april i vår.

– Det betyder jättemycket så klart. För det har Göteborg och arrangören kämpat med länge. Internationella förbundet har sagt att de vill supporta men har inte varit konkreta förrän nu, säger svenske förbundskaptenen i hoppning Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

Det har varit en annorlunda säsong och förbundskaptenen berättar att suget efter att börja tävla igen finns där – speciellt efter det inte har kunnat genomföras några kval.

”Det är ganska invecklat”

På grund av coronapandemin fick fjolårets världscupfinal ställas in, dessutom ställdes världscuptävlingarna, som skulle arrangeras i december och februari, i Bordeaux och Mechelen in.

Därför är det ännu oklart vilka ryttare som kommer att få delta i världscupfinalen.

– Steve Guerdat är regerande mästare så han kommer få rida i den egenskapen. Sen är det ganska invecklat, de som kvalade till Las Vegas och hamnade på plats 2-11 har kvar sin plats. Arrangörsländerna i Europa i vår liga får en plats var. Plus att vi får en arrangörsplats, så Sverige har i dagsläget två platser som jag kommer fördela.

Vad baserar du din uttagning på?

– Det är de som jag tror är redo för uppgiften och som har hästar som är igång, som har erfarenhet och de jag tror kan prestera bra där. Så det är en sammanvägning av många olika aspekter. Normalt sett gör jag inte uttagningar till det här utan det är individuell tävlan men nu är tiderna annorlunda.

Hoppas det blir tävlingar

Tror det att det blir tävlingar?

–  Det kan jag omöjligt veta. Jag hoppas att det går att genomföra och att det går att göra på ett säkert sätt. Arrangörerna är duktiga och jobbar otroligt hårt för att kunna genomföra tävlingarna. Men sen är det myndigheter som beslutar i slutändan, med restriktioner och annat. Jag kan inte tro någonting, jag kan bara hoppas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.