Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen: ”Väldigt, väldigt svårt att genomföra OS”

Uppdaterad
Publicerad

Bo Jenå, Sveriges förbundskapten i dressyr, har ännu inte börjat oroa sig allt för mycket för OS som går i slutet av sommaren. Men är tävlingarna inte igång förrän juni är det kritiskt läge.
– Får vi inte tävla förrän vi kommer in i juni är det väldigt svårt, säger han till SVT Sport.

För dressyrryttarna kommer tävlingsstoppet i slutet av inomhussäsongen. Eftersom utomhussäsongen ännu inte startat är Bo Jenå fortfarande relativt lugn.

– Hagen är inställd, och den hade vi gärna velat åka på. Det är väldigt tråkigt att vi inte kan göra det. Men för att inte ta några risker för ryttare eller personer runt omkring så gör det inte så mycket om den inte blir av, även om vi hade behövt den för vår optimala uppladdning, säger han.

Men i slutet av sommaren hägrar ett OS, och kring det finns det stora frågetecken.

– Vi hoppas att tävlingarna kommer igång i maj. Om de gör det kan OS bli av. Kommer tävlingarna igång i mitten, slutet på maj är det lugnt.

När är det kritiskt läge för OS?

– Får vi inte tävla förrän vi kommer in i juni, om tävlingarna är stängda in till början av juni är det väldigt svårt. Vi behöver komma igång och tävla senast på mitten i maj.

Är OS omöjligt om ni inte tävlar innan juni?

– Ingenting är omöjligt men vi har väldigt, väldigt svårt att genomföra OS med den korta tiden. Vi går in i karantän 7 juli. Då vi måste vi ha tävlat en hel del innan. En knapp månad är för lite.

– Hästen måste ha fått några tävlingar i kroppen. Men det är IOK som bestämmer det här. Ett alternativ jag hoppas på är om man kör OS senare i höst. Det skulle passa oss bättre.

KLIPP: Stina Nilssons bästa tips: ”Frenetiskt hård på det” (17 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilssons bästa tips: ”Frenetiskt hård på det”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer