Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peder Fredricson på Christian K, arkivbild. Foto: TT

Fredricson snabbast av alla igen – men två bommar föll

Publicerad

Peder Fredricson var för andra helgen i rad snabbast i omhoppningen i världscuphoppningen. Men chansningen höll inte hela vägen – två bommar föll och världscupsegern får vänta.
– Satsningen började bättre än den slutade, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

I världscupklassen i Helsingfors satte Peder Fredricson en felri runda på Christian K och gick därmed vidare till omhoppning.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peder Fredricsons felria grundomgång

Där gjorde nio ryttare upp om segern. Precis som förra helgen, då Fredricson var snabbast i omhoppningen men fick en rivning, satsade han nu återigen fullt ut. Christian K kom dock för stort mot muren och hoppade rakt igenom. Ytterligare ett hinder föll och Fredricson slutade på åtta fel.

– Planen var att rida så fort som jag kunde men nu red jag lite fortare än jag kunde, säger han till SVT Sport.

– Ett, två, tre gick allt lite på sväng sen var det en lång galoppsträcka och när jag gasade på tappade jag kontrollen lite och då fungerande inte styrningen riktigt. Jag hade en distans sen flöt min häst ut och distansen försvann, vi fick omtramp och han visste inte riktigt vart han skulle ta vägen.

Hur har du utvärderat det här?

– Det är bara att prova igen. Vill man ha en snabb tid och vinna kan sånt här hända. Jag har sagt att jag inte ska gräma mig för mycket så länge jag har en bra tid och går för att vinna. Om en bom ramlar får man inte ångra att man red så fort.

Peder Fredricson har vunnit mycket, men någon världscup har han däremot inte vunnit under sin karriär.

– Vi försöker alltid vinna men än så länge har jag inte lyckats. Vi får se om det kommer någon gång. Jag hoppas att jag nästa gång kan vara snabbast och att bommarna stannar kvar uppe, säger han.

Robert Withaker tog hem segern efter en händelserik omhoppning där bland annat Kevin Staut trillade av efter ett missförstånd. Fredricson blev till slut sjua men leder världscupen med 21 poäng efter två omgångar.

Debut med nya hästen

Henrik von Eckermann startade nya hästen Hannah, som tidigare ridits av bland annat världsettan Steve Guerdat och som svensken haft i stallet en månad. Det blev ett grovt fel på ett räcke men i övrigt såg det lovande ut för det nya ekipaget.

– Hon kändes super och hoppade riktigt bra. Det var lite mitt fel att vi rev, jag skulle ha rätat upp mig lite. Det var jädrigt surt för hon kunde inte ha hoppat bättre, säger han till SVT Sport.

Von Eckermann slutade på plats 14 och fick med sig några världscuppoäng. Efter debuten med Hannah ser han framemot att fortsätta tävla stoet.

– Det känns jättebra, det ska bli jättekul att fortsätta framöver.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik von Eckermanns vc-debut på nya hästen

För övriga svenska ekipage ville det sig däremot inte. Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow fick rivningar på tre räcken och slutade där med på tolv fel. Inte heller Evelina Tovek fick till det på den tighta banan och slutade även hon på tolv fel.

Efter två omgångar är det svenskt i ledningen – Peder Fredricson på 21 poäng. Svensken är därmed redan en bra bit på väg mot finalen som rids i Las Vegas i april nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer