Peder Fredricson tog silver under OS i Rio. Foto: TT

Friskt Sverige tar emot Europas bästa

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett helt friskt Sverige som är i de sista EM-förberedelserna. Och inget tyder på att det skulle bli några större bakslag för svenskarna. Det är tur, för det kommer vara otroligt tufft motstånd under mästerskapet.

– I Europa har vi otroligt starka hästnationer, säger Henrik Ankarcrona, Sveriges förbundskapten till SVT Sport.

Ridsports-EM går snart av stapeln. Mellan 21-27 augusti kommer Göteborg fyllas för att se Europas bästa ryttare och ekipage göra upp om medaljerna. För Sveriges del ser det bra ut på skadefronten och i nuläget ser det ut att alla kommer komma till start.

– Som det är nu är allt 100 procent och det kan inte vara bättre om man ser till hästar och ryttare. Alla är fräscha och på benen, säger Henrik Ankarcrona.

”Stå på pallen i lagtävlingen”

De svenska stornamnen kommer finnas på plats för Sveriges del och de kommer med bra förberedelser i ryggen.  Och det finns en tydlig målsättning.

– Vår målsättning är att stå på pallen i lagtävlingen. Vi har ett starkt lag och fyra bra individuella ryttare. Peder Fredricson kommer med en silvermedalj från Rio och han startar samma häst. Henrik von Eckermann som var i världscups finalen i vår med sitt ekipage. Douglas Lindelöw har gjort bra ifrån sig innan och såklart har vi Malin Baryard.

Alla fyra är starka individuella ryttare och man hoppas på medalj från individuellt håll också.

– Peder Fredricsson startar samma häst här (som i Rio) och det är klart att han är ett medaljhopp även i individuellt.

Svårt motstånd

Men även om de svenska storryttarna kommer finnas på plats kommer det bli svårt. Europa har många stora hästnationer och Sverige kommer behöva prestera på topp för att nå topplaceringarna.

– Om man ser till de största i division 1-ligan så finns Tyskland, Holland, Frankrike, Italien, jag kan hålla på länge, säger Ankarcrona och fortsätter.

– Och Italien har varit mycket starka i år.

Stor publikfest

Det kommer att bli publikfest på västkusten. Det har redan sålts cirka 120.000 biljetter enligt Thomas Torgersen, tävlingsledare för Longines FEI Europamästerskapen i Ridsport 2017, och han hoppas på att det inte stoppar där.

– Det är en oerhört hög siffra. Vi har räknat med, tror och hoppas att försäljningen räcker hela vägen fram. Vi hoppas och tror på att vi hamnar på cirka 135.000 sålda biljetter, säger Thomas Torgersen.

Att få tävla på hemmaplan är positivt tror Ankarcrona som hoppas på stor folkfest.

– Fantastiskt roligt att få ha evenemanget på hemmaplan. Det har inte skett sen 1990. Det är första gången för alla ryttare, säger Ankarcrona.

Att det skulle bidra med extra press tror han inte, och han hoppas på att publiken kunna ge något tillbaka till hemmapubliken.

– Förhoppningen är att det blir folkfest och mycket publik som hjälper oss framåt. Vi vill ge tillbaka till dem i form av utdeling.

SVT sänder hela EM. För att se tider klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.