Bild från fälttävlan i Tokyo-OS i somras. Nu är det EM som gäller, ett mästerskap som sänds på SVT Play lördag och söndag. Foto: TT

Guide: Så sänder SVT från EM i fälttävlan

Uppdaterad
Publicerad

Dags för EM i fälttävlan som sänds på SVT Play lördag och söndag.

Sverige skickar sex ryttare totalt och expertkommentator Lars Christensson tror Sverige får sikta in sig på platserna utanför pallen.

– Sverige är inte framme nu för att ha medaljchans som lag eller individuellt om man ska vara realistiskt. Sedan kan allt hända, säger Christensson.

Vad och var?

EM i fälttävlan avgörs i Avenches, Schweiz, 23-26 september. Fälttävlan kan beskrivas som ridsportens mångkamp för att den avgörs i tre moment: dressyr, terräng och banhoppning.

Experten Lars Christensson:

– Terrängmomentet är det mest spektakulära, mest tongivande och väger tyngst. Man har relaterat att det har störst inflytande, och så ska det vara. Men de bästa måste vara bra i allt. I dressyren måste man ligga på 70 procent minst för att ha chans på medalj. Det krävs nästan felfri banhoppning och felfritt i terrängen, säger experten.

73 ryttare från 17 nationer är anmälda. 13 nationer deltar i lagtävlingen.

Galoppbana

I år avgörs mästerskapet på en galoppbana.

– Ett intressant koncept att det avgörs inne på en galoppbana. En mindre yta men det blir mer överskådligt att följa tävlingen. Intressant för sportens fortsatta utveckling. Det blir mer platt och inte så kuperad terräng, enligt experten.

Sändningstider

Lördag 10.45-16.45 SVT Play

Söndag 10.45-16.00 SVT Play

Kommentator AnnaMaria Fredholm och expert Lars Christensson.

Sveriges trupp

Sara Algotsson Ostholt, Chicuelo
Malin Josefsson, Golden Midnight
Malin Petersen, Charly Brown
Christoffer Forsberg, Hippo’s Sapporo
Sofia Sjöborg, Bryjamolga vh Marienshof Z

REPORTAGE: Algotsson Ostholt tillbaka efter tragedin: ”Nu längtar jag”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Algotsson Ostholt tillbaka efter olyckan (lång)

Experten om Sverige

Truppens profilstarkaste namn, Sara Algotsson Ostholt, hoppas på medalj i lagtävlingen. SVT Sports expert Lars Christensson tror Sverige får sikta in sig på platser utanför pallen.

– Jag tror inte på Sverige på medaljplats. Det är lite nya ekipage i mästerskapssammanhang och de har visat varierande form. Det blir bra att få mästerskapsrutin inför VM nästa år och OS om tre år. VM är första chansen att kvala till OS så jag hoppas att det finns en tanke på EM att bygga inför VM.

– Algotsson Ostholt med Chicuelo har varit ett ekipage i ett par år och det ska bli spännande att se om de kan blomma ut i samband med kommande mästerskap. I övrigt kämpar Malin Josefsson tappert och har yngre hästar på gång. Sofia Sjöborg är en ung ryttare som precis kommit ur ungdomsåren. Ett intressant namn för framtiden.

Favoriter

– England, Frankrike och Tyskland är väldigt formstarka och blir väldigt svåra att utmana, framför allt England och Frankrike. I OS hade England regerande världsmästaren som reserv, det säger en del. Förhoppningsvis kan Sverige jämföra sig med länderna utanför medaljplats.

Historik

Sverige har tagit flera medaljer i fälttävlan. Senast EM avgjordes, 2019, blev det svenskt brons i lagtävlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer