Sara Algotsson Ostholt och hästen Mrs Medicott under terrängritten på Ribersborgsfältet vid världscupen i fälttävlan i Malmö 2012. Foto: Scanpix

Så funkar fälttävlan

Uppdaterad
Publicerad

Den har kallats ridningens motsvarighet till Formel 1, eller Triathlon. Oavsett vilket så kan tävlingen liknas vid en mångkamp eftersom den avgörs genom tre olika discipliner: dressyr, terräng och banhoppning. Från början var fälttävlan en militär gren som prövade ekipagets mångsidighet.

I dressyren rider ryttarna samma förutbestämda dressyrprogram som innehåller flera rörelsemoment av olika svårighetsgrad. Tre domare sätter betyget 1-10 där det högsta är 10.

Här gäller det att hästen är lydig och smidig med tjusiga gångarter. Domarnas totalbetyg räknas om till straffpoäng som ryttarna tar med sig vidare i tävlingen. 

EM i fälttävlan

Det gäller att ha så få straff som möjligt. För att ha chans till medalj brukar man inte kunna ha mer än 40 straff från dressyren.

Fasta hinder på terrängbanan

Den andra deltävlingen rids över den spektakulära terrängbanan. Nu ska hästarna prestera max på hinder av alla möjliga slag. Den kuperade banan längs havet vid Ribersborg i Malmö är 6 kilometer lång och har ett 30-tal hinder. Här gäller det att hästen fortsätter att vara lydig så att den går att styra i de tekniskt svåra svängarna, men samtidigt uthållig och modig. 

Hindren är fasta och går inte att riva. Om hästen stannar eller springer förbi hindret belastas ekipaget första gången med 20 straff, andra gången med ytterligare 40 straff. Om ryttaren ramlar av blir ekipaget uteslutet. 

Tempot är viktigt. Det gäller att rida så nära optimaltiden som möjligt, annars blir det straff; 0,4 straff för varje sekund. Om man överskrider maxtiden blir man utesluten.

Hoppningen fysiskt tuff

Dagen efter den fysiskt tuffa terränghoppningen måste hästarna snabbt återhämta sig för att bli godkända till morgonens veterinärkontroll inför den sista och avgörande banhoppningen. Nu är det spänst och försiktighet som gäller. Till skillnad från terränghindren så rullar bommarna lätt ner om hästen är trött eller slarvig.

För varje rivning blir det 4 straff. Hoppningen sker också på tid med snäva svängar som följd. Överskrids maxtiden får man ytterligare straff. Och den häst som stannar framför ett hinder får 20 straff, vid andra stoppet blir den utesluten.      

Det ekipage som har sammanlagt lägst straff efter de tre grenarna vinner tävlingen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM i fälttävlan

Mer i ämnet