Sverige tog OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Det var stor dramatik i banhoppningen där en svensk OS-plats länge var i sikte – och till slut säkrades den tack vare en femteplats. Svenskarna fick stor hjälp av enda konkurrenten Spanien som åkte ur tävlingen.

Då Sverige (och Spanien) bara hade tre ekipage och det är just tre resultat som måste räknas – var förutsättningarna solklara.

Samtliga var tvungna att gå i mål. Och det blev stor dramatik in i det sista.

EM i fälttävlan

Niklas Lindbäck var först ut bland de svenska ekipagen. Trots en nervig start med en tidig vägran lyckades han ta sig hela vägen.

”Tappade självförtroendet”

– Det var spännande. Jag blev förvånad på trean. Hon kom i sitt favoritläge. Halkade lite och valde att stanna. Hon tappade självförtroendet lite i hoppningen där och var väldigt osäker. De tre hindrena efter var hon inte riktigt bekväm och visste inte vart hon skulle ta vägen, säger Niklas Lindbäck till SVT Sport.

Tvingad att ta sig i mål

Strax därefter var det dags för Spaniens första ekipage, och på samma hinder som Lindbäcks häst Cendrillon vägrat, lyckades inte Cristina Pinedo Sendagortas Helena ta sig över. Inte på första, och inte på andra försöket.

Spanien, som Sverige slåss mot om en OS-plats, åkte alltså ur tävlingen.

Sedan levererade de svenska ekipagen.

Anna Nilsson hade inga bekymmer att ta sig hela vägen i mål, och slutligen tog sig Sara Algotsson Ostholt igenom banan.

OS-platsen är klar.

”Försökte hålla takten”

– Jag mår väldigt bra måste jag säga. Vi har lyckats med det vi kom hit för att göra, och det har varit en riktig pärs. Det var tungt med mycket mental press och på papperet har inte individuella placeringarna varit dem bästa. Jag är otroligt lättad att vi lyckades med det här, säger Sara Algotsson Ostholt.

– Jag tänkte inte så mycket på banan. Jag var avspänd och hade bara som mål att hålla takten, komma runt och komma i mål.

Försvarade guld

Tyskland vann lagtävlingen och Michael Jung tog samtidigt hem medaljen individuellt. Hans tredje raka EM-guld.

Individuellt kom Louise Svensson Jähde på en 39:e plats och Niklas Lindbäck på en 40:e.

Storbrittanien kom tvåa och Frankrike trea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM i fälttävlan

Mer i ämnet