Distansrittlandslaget i samband med VM 2014. Foto: TT.

Hästar skyddas – VM-tävling ströks

Uppdaterad
Publicerad

Distansritten har ställts in av arrangören i Tryon, USA. Beslutet togs efter tre sträckor och baseras på det varma vädret i kombination med hög luftfuktighet och en regntung bana.

Det hade varit för farligt för hästarna att tävla i det här vädret.

– Det är ett proaktivt beslut som tagits för att säkra hästvälfärden, säger landslagsveterinär Mia Svensson till Ridsport.se.

Flera hästar, bland dem många av världens främsta, var väldigt trötta redan efter halva banan och det hade varit för riskfyllt att fortsätta. Banan var totalt 16 mil och hade kortats till 12 när beskedet om att tävlingen ställdes in kom.

Svensk ryttarkritik mot beslut

Ryttaren Annelie Eriksson anser att arrangören hade kunnat fortsätta tävlingen med sänkt hastighet.

– Jag är egentligen inte så besviken för egen del. Vi var här för att genomföra med laget och det hade redan spruckit. Men jag tycker synd om de som var här för att rida om medaljerna och som hade hästar i absolut toppskick, säger Eriksson.

En annan incident var att starten fick göras om efter en arrangörsmiss när hästar leddes åt fel håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.