Foto: TT

VM-distans startas om efter arrangörsmiss

Publicerad

Distansritten under ridsport-VM har avbrutits och måste starta om. Anledningen är en miss av arrangören.
– Det var katastrof i starten, säger landslagsveterinären Maria Svensson till tidningen Ridsport.

Ridsport-VM i amerikanska Tryon inleddes i dag som planerat, trots orkanvarningar. Men starten kantas av problem. Distansritten har tvingats till omstart efter en arrangörsmiss.

– Det var katastrof i starten, hästar leddes åt fel håll, alla passerade inte över startlinjen och sådana saker, säger landslagsveterinären Maria Svensson till tidningen Ridsport.

Distansritten avgörs under onsdagen och mäter 16 mil.

Enligt Expressen bröts loppet efter den första sträckan på 40 kilometer.

– Någonting har brustit hos arrangören så att alla ryttare inte har fått rätt startplats. De har försvunnit till olika ställen, säger Matilda Hjertstrand presschef på Svenska ridsportförbundet till Expressen.

Det internationella ridsportförbundet gick vid 17-tiden ut med ett uttalande där de skriver att loppet kommer att startas om och mäta 120 kilometer i stället. Alla hästar måste gå igenom en veterinärbesiktning och bara de som klarar den får fortsätta loppet.

Omstarten kommer att ske 45 minuter efter att den sista hästen har gått igenom besiktningen och det kommer inte vara tillåtet att byta häst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer