För andra året i rad ställs världscupfinalerna i Göteborg in. Henrik Ankarcrona: ”Kom inte som en chock” Foto: Bildbyrån.

Henrik Ankarcrona: ”Kom inte som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad ställs världscupfinalerna i hoppning och dressyr in.

Förra året var det corona – i år är det abortviruset, EHV-1.

– Det kom inte som någon chock när läget är som det är, säger förbundskaptenen för hopplandslaget Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

Abortviruset, EHV-1, bröt ut under de internationella hopptävlingarna i Valencia i slutet på februari. Ett virus som har orsakat att många hästar smittats och flera har dött.

Därför införde internationella ridsportförbundet (FEI) ett tävlingsstopp från 8 mars till 28 mars. Men världscupfinalerna som skulle arrangeras mellan 31 mars stod 4 april i Göteborg var, senast i tisdags, fortfarande akuellt.

– Ja, det kommer köras som planerat, säger Göran Åkerström, internationella ridsportförbundet veterinära chef, på en pressträff i tisdags och forsatte:

– Det här är en sjukdom som vi hade i Sverige för två år sedan. Och då satte vi ihop ett säkerhetsprotokoll kring det här.

”Det är väldigt tråkigt”

I dag kom beskedet att FEI förlänger tävlingsstoppet med minst två veckor. Det innebär att världscupfinalerna ställs in – för andra året i rad.

– Ja, men självklart är det rätt. Säkerheten för hästar och människor det går före det sportsliga så är det bara. Sen kan jag tycka att det är väldigt tråkigt. Vi vill ju inget annat än att tävla med våra hästar men det måste kunna ske på ett säkert sätt. Om de som är kunniga på det här området säger att det inte går, då är det ju så, säger förbundskaptenen för hopplandslaget Henrik Ankarcrona.

Ankarcrona säger att han tror tävlingsledningen och arrangören skulle kunna arrangera ett säkert evenemang. Men att hästar som kommer utifrån inte är lämpligt.

– Och det är väl det som veterinärerna, och andra som är kunniga på området, bedömer att det inte är säkert, säger han. 

– Ur ett sportsligt perspektiv är det väldigt tråkigt att det ställs in.

KLIPP: Fredricson: ”Ledsen för alla som drabbats”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.