Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik von Eckermann och King Edward vinner världscupfinalen i Omaha. Foto: SVT

Henrik von Eckermann tar historisk drömseger

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann och hästen King Edward avslutade iskallt med en felfri ritt i sista finalomgången av världscupen i hoppning. Han satte stenhård press på ledande Pius Schwizer, och när bommen föll för schweizaren var segern klar för den svenske världsettan.

– Det är en overklig känsla, säger världscupvinnaren till SVT Sport.

Sedan VM-gulden i augusti 2022 har världscupfinalen varit Henrik von Eckermanns stora mål. Under hela världscupsäsongen och på plats på finalen i Omaha har han varit tydlig med att det var titeln han ville ha.

– Det är ju det som känns så otroligt bra. Segern är en sak, men det är ju vägen man har med hästarna, att hela tiden känna av och tänka vad man ska göra. Även med en sådan här häst som är så otroligt bra är det så lätt att något går fel, säger Henrik von Eckermann.

Han har just blivit förste svensk att vinna en världscupfinal i hoppning och när det skulle avgöras var marginalerna små. Det var von Eckermann och Harrie Smolders, Nederländerna, på fem fel och ledande Pius Schwizer, Schweiz, på fyra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

”Grymt bra känsla”

Fyra fel för Harrie Smolders öppnade upp och när svensken gick ut näst sist var det med känslan av att han satt på en King Edward i sin allra bästa form. 

– Jag hade en grymt bra känsla innan jag gick in. På framridningen hoppade jag tre språng bara, för han kändes helt otrolig. Han var så pigg och så alert, säger finalvinnaren till SVT Sport.

Ledaren Schwizer rev ett hinder och dalade till sjätte plats, Harrie Smolders blev tvåa för andra året i rad.

”Fokuserat och hållt planen”

Men segern blev svensk – och det efter en tävling där momentum svängde. von Eckermann började med seger, låg trea efter finalomgång två och tvåa efter omgång tre.

– Det har varit en berg- och dalbana. Men jag har bara fokuserat och hållt planen – går det inte vägen vill jag känna att jag har gjort precis allt. Men nu gick det vägen, säger han med ett segerleende.

Nu är du regerande världsetta, regerande världsmästare och regerande världscupmästare, det måste kännas gött?

– Ja, jag kan knappt prata längre, men overkligt, svarar Henrik von Eckermann på frågan från kommentator Anna-Maria Fredholm.

Wilma Hellström slutade på 14:e plats i sin första världscupfinal tillsammans med Cicci BJN.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hela segerintervjun med Henrik von Eckermann efter historiska drömsegern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.