Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Johanna Due-Boje i tårar efter debuten: ”Helt overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Due-Boje var inte nära pallen. Men när hon ställdes inför karriärens svåraste uppgift fick hon ut allt hon hade och slutade åtta i VC-finalen i dressyr.

– Att få mäta sig med de här och ändå hävda sig så pass bra är mer än jag vågat drömma om, säger hon i tårar till SVT Sport.

Regerande olympiska mästaren Jessica von Bredow-Werndl försvarade sin VC-titel från 2022. Tillsammans med sin otroliga Dalera vann hon med 90.482 procent en överlägsen seger i världscupfinalen i Omaha, USA, natten till lördag. Nanna Skodborg Merrald, Danmark, slutade tvåa och Isabell Werth, Tyskland trea.

Där bakom slutade svenska Johanna Due-Boje på en åttondeplats i den avgörande küren tillsammans med Mazy Klövenhöj. Hon fick en sen biljett till finalen efter att andra lämnat återbud.

När hon tackade ja tog hon sig an ett helt annat motstånd än någonsin tidigare.

– Målet var att få komma hit och göra två rundor som jag kunde vara stolt över. Det är helt otroligt, jag hade aldrig kunnat tro detta, säger hon till SVT Sport.

”Väldigt härligt, jag är så glad över att vi kunnat göra det så bra”

Med 76.118 procent klättrade hon och Mazy Klövenhöj två placeringar från sin tiondeplats i kvalet.

– Det var mycket som var bättre idag. Jag visste lite mer vad jag kunde förvänta mig, jag red bättre och kunde fokusera mer. Väldigt härligt, jag är så glad över att vi kunnat göra det så bra, säger Johanna Due-Boje till SVT Sport.

Nu kommer Mazy att få lite vila och sedan blir det utomhussäsong. För Johanna Due Bojes egen del väntar träning och tävling av yngre hästar på gården på Bjärehalvön i Skåne.

– Det blir fullt fokus på dem, för jag vill ju göra det här fler gånger på andra hästar också, säger Johanna Due-Boje.

Natten till söndagen avgörs världscupfinalen i hoppning. Där jagar Henrik von Eckermann sin och Sveriges första seger i världscupfinalen.

SVT sänder de två avslutande finalhoppningarna på SVT1 och SVT Play med start 01.05.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.