Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Henrik von Eckermann är ny världsetta

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann går in i VM i Herning som världsetta i hoppning. Det står klart sedan det internationella ridsportförbundet, FEI, räknat om den senaste rankingen.

– Det är en dröm som jag alltid har haft, säger von Eckermann till SVT Sport.

Efter att ha legat rankad som tvåa på världsrankningen i hoppning under majoriteten av 2022 såg det ut som att det skulle bli samma visa i augusti. Men FEI räknade om den rankning som först presenterades, och då fanns Henrik von Eckermann längst upp.

Till SVT Sport säger Henrik von Eckermann att det betyder väldigt mycket för honom att befinna sig längst upp på världsrankningen.

– Det här det största jag har gjort hittills. Det är inte bara en prestation man måste göra under en helg. Utan det är en väldigt lång väg att gå, man måste hålla sig på topp hela tiden. Som man ser hos mig och mina resultat från OS förra året och fram till nu då har resultaten varit jämna och starka. Eftersom det är de 30 bästa resultaten som räknas, de måste vara otroligt bra för att komma upp i över 3000 poäng som jag har.

Tredje svensken i topp

Han är den tredje svensken som blivit världsetta i hoppning. Först var Rolf-Göran Bengtsson under 2012 och så sent som 2021-2022 toppade Peder Fredricson listan. På mindre än ett år har två olika svenska hoppryttare rankats högst i världen.

– Det har varit ett fantastiskt år, Tokyo var otroligt och sedan har det fortsatt med otroliga resultat. Även många andra svenska ryttare som har gjort bra resultat, så det är jättekul, jag hoppas att vi kan fortsätta, i varje fall en vecka till, säger von Eckermann och syftar till VM som inleds 9 augusti.

Det svenska hopplaget är favorittippade inför VM som avgörs i danska Herning. Men von Eckermann känner ingen extra press av att vara ny världsetta.

– Jag måste säga att det bara är en fördel. Jag kände mig otroligt taggad redan innan, nu får man försöka bevisa att man är värd att vara nummer ett. Men King Edward är i fantastisk form och jag känner mig också i jättebra form, så jag ser fram emot nästa vecka.

Vad är målet?

– Självklart är målet alltid nummer ett. Sedan vet vi att det är en lång väg att gå, men det är självklart målet.

KLIPP: Henrik von Eckermann två i GP:n efter hundradelsdrama (18 juni)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.