Hoppfull svensk trio inför finalstarten

Uppdaterad
Publicerad

En svensk hoppryttare har aldrig vunnit en världscupfinal. En statistik som Henrik von Eckermann gärna ändrar på.

– Med en fantastisk publik och stort stöd som vi har, så skulle jag gärna se att en svensk vinner och blir första svensk som vinner en världscupfinal, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Det är en formstark svensk trio som laddar för världscupfinalen i Göteborg som inleds i morgon, torsdag. Henrik von Eckermann vann nyligen prestigefyllda Grand Prix-klassen i s-Hertogenbosch, Nederländerna där världstrean Peder Fredricson var trea i samma klass.

Von Eckermann har varit trea i de två senaste världscupfinalerna med Mary Lou. Nu hoppas han på nytt kunna vara med och slåss om segern.

Debut för Fredricson och Karlsson

För Fredricson däremot är finalen i Göteborgs hans första världscupfinal.

–  Jag tror att alla som har kvalat in vill vinna så målsättningen är hög hos oss alla. Det är kul att vara här. Det är en bra tävling och bra stämning, jag ser fram emot att det ska dra igång, säger Peder Fredricson.

Även Irma Karlssson gör sin första världscupfinal.

– Det är jättekul, än så länge känner jag mig ganska lugn och jag är förväntansfull. Jag hoppas jag kommer lära mig mycket och min häst är i bra form, berättar Irma Karlsson.

Tre finalhoppningar

Hoppfinalen avgörs i tre finalhoppningar, en tidshoppning inleder i morgon där nedslag omvandlas till tid. Ryttarna tar sedan med sig resultatet från omgång ett till fredagens final.

– Man vinner ingen världscupfinal i morgon men man vinner nog bara världscupfinalen om man är riktigt med i morgon. Halkar man för långt efter första dagen så är det väldigt svårt att hänga på för att det är så pass många väldigt starka ekipage som jag inte tror kommer göra många misstag under helgen, säger Henrik von Eckermann.

Så här avgörs världscupfinalen i hoppning

Till Longines FEI Jumping World Cup™ Final, världscupfinalen i hoppning, kvalar ryttare från hela världen.De största ligorna är västeuropeiska ligan och de två amerikanska ligorna. Till finalen under Gothenburg Horse Show är 35 ryttare från 18 nationer anmälda.

Svenska ryttare: Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Irma Karlsson

Torsdag 4 april - Final I

Öppen för alla finalryttare. Bedömning C, tidshoppning där nedslag förvandlas till tidstillägg, 3 sekunder/nedslag. Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Fredag 5 april - Final II

Öppen för alla finalryttare som fullföljt Final I. En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.  Efter klassen omvandlas resultat till poäng där den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng.

Inför den avgörande finalen omvandlas poängen från Final I och II till antal fel, och den som leder får 0 fel och övriga i en stigande skala.

Söndag 7 april - Final III

Öppen för de 30 bäst placerade ryttarna efter Final I och II.

Final III rids i två omgångar, bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.

Till Final III omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna efter omgång 1, samt likaplacerade med ryttare placerad som nummer 20. De som ridit felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade, får starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalrundor har lägst antal fel.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.